Tartós fogyást biztosít a fekete áfonya

Számos táplálkozási kutatás kimutatta már a fekete áfonya jótékony hatásait, különösen a magas polifenol-tartalmának köszönhető szívbarát tulajdonságát. Az öregedéstől a metabolikus szindrómáig számos területeken bizonyították a fekete áfonya előnyeit.

A dentoni Texas Woman's University most azt vizsgálta, hogy a fekete áfonya játszhat-e valamilyen szerepet a világ legnagyobb közegészségügyi problémája, az elhízás visszaszorításában. Shiwani Moghe azt vizsgálta, hogy a fekete áfonyában lévő polifenol molekuláris szinten gátolja-e a zsírsejtek fejlődését. Az egerekből vett szövetmintákon végzett kísérlet során kiderült, hogy a polifenolok képesek az adipocita- (zsírsejt-) differenciálódás dózisfüggő elnyomására. A kontroll csoport lipidtartalma jelentősen magasabb volt, mint a három adag feketeáfonya-polifenolt kapott állatok szövetmintáiban. A feketeáfonya-polifenol legmagasabb dózisa a zsírok 73 százalékos, a legalacsonyabb dózisa pedig 27 százalékos csökkenését eredményezte.

A kutatók elmondták, hogy az adagolást még tesztelni kell embereken is, hogy megbizonyosodjanak arról, nem jár mellékhatásokkal, és valóban hatékony. Moghe úgy véli, hogy bár a dózis meghatározása nagyon fontos, a kutatás megadta annak reményét, hogy a fekete áfonya segíthet a zsírszövetek fejlődésének visszaszorításában az emberi szervezetben.

Az előzetes eredményeknek köszönhetően tovább bővült a fekete áfonya jótékony tulajdonságainak listája, amelyen olyan állapotok megelőzése is szerepel, mint a szív-érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma. Moghe eredményeit az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság április 10-i konferenciáján tette közzé.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: