Támogatnák a magyarok a kegyes halált

A magyarok negyede teljes mértékben, több mint fele pedig bizonyos feltételek mellett támogatná a halálbüntetés újbóli bevezetését. Nagy az eutanáziát pártolók tábora is, az abortuszt pedig a társadalom nagy része az érintett nők döntésére bízná.

A halálbüntetés, eutanázia, illetve az abortusz világszerte heves indulatokat kiváltó vitatéma. Életről és halálról nehéz objektív módon döntést hozni, ami miatt a konzervatívabb társadalmakban rendre tabuként kezeli a fenti problémákat. Az Index a Závecz Research segítségével arra volt kíváncsi, hogy a magyaroknak mi a véleményük a fenti témák kapcsán.

A magyarok nagy része támogatja a halálbüntetést

A halálbüntetés semmilyen módon nem összeegyeztethető az Európai Unió emberi jogi alapvetésével, emiatt egyik tagországban sem engedélyezett. Két nagy nemzetközi egyezmény tiltó hatálya is kiterjed Magyarországra, illetve 1990-ben határozat született arról, hogy a halálbüntetés alkotmányellenes. Az utolsó hazai kivégzés 1988 júliusában volt, Vadász Ernőt akasztották fel egy ember megkínzása és meggyilkolása miatt.

Az abortuszt a magyar társadalom alig ötöde ítéli el
Az abortuszt a magyar társadalom alig ötöde ítéli el

A halálbüntetést támogatók elsődleges érve, hogy az ilyen drasztikus szankcionálás elrettentheti az elkövetőket a gyilkosságoktól, a kutatások szerint ugyanakkor ennek a büntetési formának önmagában nincs elrettentő ereje. A magyar politikában inkább csak retorikai szinten bukkan fel egy-egy súlyosabb bűncselekmény esetén a visszaállítás, a közbeszédben azonban folyton jelen van. A kutatás szerint a magyarok 24 százaléka teljes mértékben a halálbüntetés visszaállítása mellett áll, 52 százalékuk pedig bizonyos, élet ellen elkövetett emberölések esetén elfogadhatónak tartaná a kivégzést. A megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben elutasítja.

Tízből heten támogatnák az eutanáziát

Hollandia lett az első ország a világon, ahol 2002-ben törvényessé vált az eutanázia . Azok vehetik igénybe, akik "elviselhetetlenül szenvednek", és nincs remény a javulásra. A "kegyes halálként" is ismert eljárás engedélyeztetését egy szakmai csoport végzi, akik behatóan megvizsgálják a kérvényezett állapotát. Az engedélyezéshez nem feltétel, hogy halálos betegségük legyen.

Hol és milyen érvek mentén lehetséges az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság? Kattintson!

Az aktív eutanázia, vagyis a halálba segítés Magyarországon semmilyen formában nem legális, létezik viszont olyan lehetőség, hogy egy ember - szigorú feltételek mellett - előre rendelkezzen arról, hogy életmentő és életfenntartó kezeléseket végezhessenek-e rajta a jövőben. A magyarok ennél megengedőbbek lennének, túlnyomó többségük (71 százalék) támogatná, hogy a gyógyíthatatlan betegek saját döntésük alapján kérhessék a kegyes halál, az eutanázia alkalmazását. A válaszadók 23 százaléka nem helyesli, 6 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre.

Az abortusz megítélése a vallásossággal is összefügg

A művi terhességmegszakítást a magyarok ötöde ellenzi, négyötöde viszont helyesli, hogy az érintett nő saját elhatározása alapján hozzon döntést. Ez az állami szabályozással is összhangban van, ma Magyarországon ha a nő a terhesség orvosi megállapítása, majd két kötelező védőnői tanácsadás után kijelenti, hogy meg szeretné szakíttatni a terhességét, akkor megkapja az állami engedélyt az abortuszra.

Az ellenzők között felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat vallásosnak, az egyházuk tanítását követőnek vallják. A támogatók között pedig magasan felülreprezentáltak azok a magyarok, akik magukat nem tartják vallásosnak.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: