Kérdések és válaszok az eutanáziáról 1.

A "jó halál" tárgykörében kialakult viták mélyen érintik a családi viszonyokat, az orvos-beteg-kapcsolatot, és legelemibb erkölcsi elveinket.

Nagy fába vágom a fejszémet, amikor az aktuális magyarországi eseményekhez kapcsolódva az eutanáziáról írok, hiszen minden bizonnyal napjaink egyik legvitatottabb és leginkább közérdeklődésre számot tartó kérdéséről van szó.

Le kell szögeznünk: az eutanázia esetében akkora a tét, hogy a kérdés nem közelíthető meg egyoldalú véleményekkel, frázisokkal és hőbörgésekkel. Mindenkinek van véleménye róla, és valamilyen szinten mindenki kiáll a véleménye mellett. Véleményem természetesen nekem is van, de most megpróbálok elfogulatlan kívülállóként nyúlni a témához. Úgy döntöttem, 20 kérdés és válasz formájában kísérlem meg összefoglalni a tárgykör legfontosabb szempontjait, illetve az eutanáziát helyeslők és ellenzők véleményét.
 1. Mi az eutanázia?
  A szó eredeti jelentése: "könyörületes halál" vagy "jó halál". Ma inkább abban az értelemben használatos, hogy valakit könyörületességből szándékosan átsegítenek a halálba, ahelyett, hogy hagynák természetes úton elmúlni.


 2. Mi a különbség az eutanázia és az öngyilkosságban való segédkezés (asszisztált öngyilkosság) között?
  Az eutanáziát végrehajtó személy közvetlenül idézi elő valakinek a halálát, például bead egy méreginjekciót. Az asszisztált öngyilkosságnál a segédkező személy közvetetten vesz részt az élet kioltásában. Ezt talán leginkább a következő példa világíthatja meg: valaki felköt egy meghurkolt kötelet a kampóra, aláállít egy széket, és felhívja az öngyilkosságot végrehajtani szándékozó személy figyelmét, hogy ez tökéletes elrendezés az öngyilkosság végrehajtására, ugyanakkor azt is megígéri, hogy nem lép közbe - és természetesen tartja is magát az ígéretéhez. Manapság nem tesznek szigorú különbséget a két fogalom között: az eutanázia szó alatt magát az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot egyaránt értik.


 3. Tényleg méltóságteljes halálnak számít az eutanázia?
  Az eutanázia szószólóinak egyik érve éppen az, hogy ez a "halál az emberi méltóság megtartásával" következik be. Ellenzői azonban ezt üres frázisnak tartják. Szerintük nem tekinthető méltóságos halálnak a közismert Kervokian "haláldoki" áldozatainak halála, hiszen arra buzdította egyes betegeit, hogy elhagyott parkolókban vezessék be autójuk utasterébe a kipufogógázt.
  Az eutanázia hívei ezzel szemben méltóságteljesnek tartják a közismert Kervokian haláldoki azon áldozatainak halálát, akik méreginjekciók után, megbékéléssel az arcukon szenderültek át a nemlétbe.


 4. Összeegyeztethető-e az emberi méltósággal az a szenvedés, amelyben eutanázia nélkül biztosan része lesz a halálos betegségben szenvedőnek?
  Az eutanázia szószólói szerint emberhez méltatlan, ha egy várhatóan már csak szenvedést tartalmazó élet hátralevő részét mások nyakába varrva, magatehetetlen koloncként, a fájdalomtól üvöltve végigszenvedjük. Az ellenzők szerint az emberi méltósággal csak a méltósággal elviselt fájdalom és a méltósággal ápolt halálos beteg képe egyeztethető össze.


 5. Jó lenne-e, ha törvényesen engedélyeznék az eutanáziát?
  Szószólók: igen, hiszen most sokan nyomorúságos körülmények között, például autóba ülve, szénmonoxid gázzal kénytelenek végezni magukkal, míg engedélyezett eutanázia esetén békésen, méltósággal, esetleg a szerető család körében szenderülnének jobblétre.
  Ellenzők: nem, hiszen ez csak azt tenné törvényessé, hogy az emberek nyomorúságos körülmények között is végezhetnek magukkal és egymással. És mi az, hogy a családtagok szenvedjenek a szeretett személy halálának látványától?


 6. Igaz-e, hogy ma már kevesebb esetben van szükség eutanáziára, mert a tudomány mai állása mellett sok olyan betegség is meggyógyítható vagy kezelhető, amely a múltban biztosan halálos kimenetelű volt?
  A válasz egyértelmű igen, de az eutanázia ellenzői ezen a ponton megállnak, a szószólók pedig így folytatják: "...de bizonyos esetekben ez csak a szenvedések meghosszabbítását jelenti".


 7. Kényszeríthetők-e az emberek az életben maradásra?
  Még az ellenzők is elismerik, hogy sem a törvény, sem az orvosi etika nem kívánhatja meg, hogy valakit mindenáron életben tartsanak. Ezen a ponton viszont a szószólók állnak meg, és az ellenzők folytatják: "...viszont mindent meg kell tenni azért, hogy a szenvedések enyhítésével, kényelmes körülményekkel és jó szóval olyan légkört alakítsunk ki, amelyben senki sem kívánja a halált".


 8. Jogukban áll-e a kormányoknak, hogy embereket szenvedni hagyjanak?
  Mindkét tábor hevesen rázza a fejét. Az ellenzők szerint azonban a kormányok nem adhatják meg emberek egy csoportjának (az orvosoknak) azt a jogot, hogy megöljenek más embereket; szerintük azért helyes az eutanázia tiltása, mert ez elejét veszi annak, hogy a jogosultságot helytelenül alkalmazzák. Alternatív lehetőséget nem tudnak, szerintük a két állítás közt feloldhatatlan az ellentét. A szószólók szerint az eutanázia tiltása ártatlan és tehetetlen emberek törvényerőre emelt szenvedési kötelezettsége.


 9. Mi a helyzet az embernek azzal a jogával, hogy öngyilkosságot kövessen el?
  Mindkét tábor egyetért abban, hogy mindenki azt tesz a saját életével, amit akar. Öngyilkossági szándékért, -kísérletért, elkövetett, de túlélt öngyilkosságért senkit sem lehet bűnvádi eljárás alá vonni - mint tették azt Angliában még a huszadik század első felében is. Az ellenzők azonban azzal folytatják, hogy az öngyilkosság mindenkinek a magánügye, míg az eutanázia nem magánügy, hiszen abban már nemcsak az egyén érintett, hanem az a személy is, aki hagyja meghalni a másikat vagy segíti a halálát. A szószólók szerint az eutanázia a halál joga, az ellenzők szerint inkább az ölésé.


 10. Ölés-e az eutanázia?
  Ellenzők: igen, hiszen ölni annyit tesz, mint elvenni valakinek az életét, illetve valakinek a halálát okozni. A szószólók szerint az eutanáziára az "ölés" szó a pejoratív mögöttes jelentés miatt nem használható. Ők olyan kifejezésekkel élnek, mint "megszabadítás", "halálba segítés", "méltóságos vég"; szerintük az eutanáziáról beszélve maximálisan ki kell használni a nyelv árnyalásának lehetőségeit.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag