Tabletta az eddig kezelhetetlen betegségre

Hamarosan megjelenik az első olyan tabletta, mely alkalmas a szklerózis multiplex (SM) kezelésére. A fingolimod nevű szer lassítja a betegség súlyosbodását. Alkalmazását ideiglenesen már engedélyezték is az Európai Unióban.

Angliában év végére válik elérhetővé a tabletta, melyet elég naponta egyszer bevenni. Jó alternatívát jelent a korábbi kezelésekhez képest, eddig ugyanis a betegek legjobb esetben is legalább hetente injekciózták magukat vagy kellett kórházba menniük infúziós kezelésre. Az SM Társaság üdvözölte az új gyógyszert, kampányolni fognak, hogy közkórházakban is hozzáférhetővé váljon.

Az SM a leggyakoribb neurológiai kórkép. Angliában közel 100 ezren betegek, és ez a szám hetente 50 fiatallal gyarapszik. A betegségben szenvedőknél károsodik a mielinhüvely (az idegek védőburka), így az immunrendszer károsítja az idegeket. A betegség tünetei nagyon különbözőek, az enyhétől akár a halálosakig terjedhetnek, felléphet zsibbadásérzés, izomgyengeség, látászavarok, vakság, bénulás vagy akár halál is. Egyeseknél a betegség tünetei időszakosak (fellángolások és tünetmentes időszakok), míg másoknál a betegség folyamatosan súlyosbodik.

A New England Journal of Medicine-ben tavaly közölt kutatási eredmények szerint a fingolimod csökkenti a relapszusok (visszaesések) számát, és lassítja a betegség progresszióját. A nemzetközi vizsgálat során 1272 MS-es beteget vizsgáltak. A fingolimoddal kezeltek között 50 százalékkal kevesebb volt a relapszusok száma, és annak az esélye, hogy a betegség legsúlyosabb formája alakuljon ki, harmadával csökkent. Szerencsére jelentős mellékhatást nem tapasztaltak.

A fingolimod az SM legsúlyosabb formáiban is alkalmazható, ráadásul az első alternatívája a napi injekciózásoknak. A gyógyszer valószínűleg csökkenti az idegeket károsító immunválaszt. Dr. Jayne Spink szerint, aki az SM Társaság tagja, "a tabletta a napi injekciók helyett könnyebb és egyszerűbb megoldást jelent." A fingolimod ára és a rá nyújtott támogatás rendszerének kidolgozása még folyamatban van. Egyetlen beteg béta-interferonnal történő éves kezelése 7260 és 12.000 font közötti összegbe kerül. A hét évvel ezelőtti ártámogatási rendszer ellenére egyes betegek gyógyszerhez való hozzájutása még mindig nehézkes, sokak számára nem engedélyezik használatukat.

Tavaly engedélyezték az első cannabisz-származékok használatát SM-betegek részére. Az egyik szer csökkenti a fájdalmakat és az izomgörcsöket, melyek még egy kupak lecsavarását vagy az autóba ki- és beszállást is megnehezíthetik. A kannabinoidokat tartalmazó szert azután kezdték el gyógyszerként alkalmazni, miután az illegális kábítószer-élvező SM-betegek jelentős életminőségbeli javulásról számoltak be.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: