Szívünkre támadhatnak a fertőzött élelmiszerek

A Listeria monocytogenes, mely sajtokban, hűtött élelmiszerekben fordul elő, képes megfertőzni a szívet, ami igen nehezen gyógyítható gyulladáshoz vezet - állítják a chicagói Illinois-i Egyetem munkatársai.

Egészséges egyénekben a listeria-fertőzés enyhe lefolyású, csak arra fogékonyakban, illetve az idősebbekben alakul ki súlyos betegség, mely általában a központi idegrendszert, a méhlepényt és a fejlődő magzatot érinti. A Journal of Medical Microbiology oldalain közölt vizsgálat szerint a súlyos fertőzéses esetek mintegy 10 százalékában alakul a szív fertőződése. Ezeket azonban igen nehéz kezelni, több mint egyharmaduk fatális következményekkel jár. A jelenség háttere kevéssé ismert, eddig nem tanulmányozták behatóan.

Nancy Freitag és munkatársai szívfertőzésekből izoláltak egy listeria baktériumtörzset. Mind a kórokozó, mind a gyulladás szokatlannak tűnt. A fertőzések általában a szív üregeit borító belhártyán, illetve a szívbillentyűkön jelentkeznek, ebben az esetben azonban a baktériumok a szívizomba hatoltak be. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az szokványostól való eltérés vajon az egyéni fogékonyságban vagy a baktériumtörzs tulajdonságaiban keresendő.

Megállapították, hogy a szóban forgó törzzsel fertőzött kísérleti egerek esetén mintegy tízszeres a szívben lévő baktériumok mennyisége a laboratóriumban tenyésztett, standard törzshöz képest. A standard törzs inkább a májat és a lépet részesítette előnyben. A munkacsoport molekuláris genetikai vizsgálatok segítségével térképezte fel, hogy mi lehet a különbség a két törzs között. Megállapították, hogy a szívfertőzést okozó listeria felszínén megváltozott fehérjék vannak, ezek segítségével pedig a kórokozó könnyebben hatol be a szív állományába.

A listeria több élelmiszerben megtalálható, szaporodását hűtött körülmények között is fenn tudja tartani. Mivel a fejlett társadalmak népessége egyre öregszik, a jövőben a listeria-fertőzések növekedésével kell számolni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő