Szívműtét egyenes adásban

Magyarországon először szívbe markoló pillanatoknak lehetett tanúja a nagyközönség a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Centrumából élőben közvetített katéteres szívműtéműtétet nézve. Ki, mikor és hol juthat hozzá, ha az élete múlhat rajta?

Versenyfutás az idővel - élőben

Évente 25-30 ezer ember kap szívinfarktust hazánkban. Kétharmadukat sikerül idejében kórházba szállítani, de a versenyfutás az idővel tovább tart. Sokak életének megmentője lehet a szívkatéteres műtét, mely bravúros megoldást kínál a vérrög eloszlatására és a beszűkült erek kitágítására.

Önmagunk ellenségei...

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikája Kardiovaszkuláris Központjában a legfiatalabb infarktusos beteg huszonkét éves (!) volt. A legveszélyeztetettebbek azért az idősebbek, negyvenesek, ötvenesek. Az életmentést leginkább hátráltató tényező, hogy a magyar ember nem veszi komolyan a tüneteit. Félelmében, hogy nem tudja ellátni tennivalóit, munkáját, reumával, izomlázzal, kimerültséggel, fáradtsággal magyarázza a fájdalmat, ahelyett, hogy azonnal orvost hívna. Pedig általában elég erős, mással nehezen összetéveszthető fájdalmakról van szó.

Amúgy szívós, erős szervezetű háziasszonyok, dolgozó férfiak esetében nem ritka, hogy fájdalmakkal a mellkasukban az egész napot végigdolgozzák, s csak az utolsó pillanatban vagy már későn kerülnek orvos kézbe, pedig minden perc számít. Nemcsak az a kérdés, hogy mennyire menthető meg a szívizom, a klinikai halál miatt agykárosodás is fenyeget. Minden késlekedés vétek!

Életmentő PCI

Magyarországon évente huszonöt-harmincezer ember kap szívinfarktust. 50 évvel ezelőtt a sikeresen kórházba juttatott betegeknek is csak kétharmadát tudták megmenteni. Először a coronáriaőrzők és a defibrillátoroknak köszönhetően már csak 15 százalékot vesztettünk el, majd új mérföldkő volt a vérrögoldó gyógyszerek alkalmazása. Ma a PCI-nek, a Percutan Coronaria Interventio alkalmazásának hála, a kórházi halálozás 5 százalék alatt marad. Mit rejt e kalandos név? Katéteres értágítást.

Először érzéstelenítőt adnak a betegnek, majd a combján vagy csuklóütőerén apró metszést ejtenek, hogy verőerén keresztül egy 1-1,3 méteres katétert vezethessenek egészen a szívéig. Segítségével elsőként kontrasztanyagot juttatnak az erekbe, így a röntgenkép szépen láthatóan kirajzolja az ereket, s azok elzáródását is. Ezt követően egy vezetőkatétert, azon keresztül pedig speciális ballonkatétert vezetnek el egészen a megtalált érszűkülethez. A ballonra kívülről általában belső érprotézist, úgynevezett stentet is rögzítenek. A ballon felfújásakor ez a cső alakú betét odapréselődik a beszűkült érfalhoz, és a szűkületet okozó lerakódást az érfal sérülése nélkül szétroncsolja. A vérrögöt gyógyszerek segítségével oldják föl. A stent biztosítja az ér alakját és átjárhatóságát.

Nonstop készenlét

Magyarországon összesen mintegy 12000 szívműtétet végeznek évente. Mintha Kőszeg vagy Celldömölk valamennyi lakosát megműtötték volna. A szív vérellátásának helyreállítására jelenleg használt kétféle eljárás, a coronaria bypass - a test más részéről származó érszakasz beültetése a szív sérült erei helyébe - és a katéteres értágítás közül az utóbbiak száma 2004-ben 2000 volt.

A műtétek egy részét az egyelőre csak Budapesten működő 24 órás katéteres akut infarktus ügyeletek végezték. Az eljárás ugyanis kevesebb előkészületet igényel, és kisebb beavatkozással jár, mint a tervezett bypass műtétek, így lényegében gyors, életmentő módszer is egyben. Feltéve, hogy létezik ilyen ügyelet.

A beteg a műtét közben nem egyszer megjegyzi: "megszűnt a szorítás a mellkasomban". Mások úgy fogalmaznak, hogy jóformán még fel sem fogták, hogy életveszélybe kerültek, már testükben van a gyógyulást jelentő stent, és 10-14 nap elteltével "kisétálhatnak" a kórházból.

A hazai szakemberek áldozatkészsége és rutinja nem szabad, hogy bárkit megtévesszen, korántsem szabad "rutin" eljárásnak nevezni, hiszen nem veszélytelen. A siker függ a szervezet és ereinek általános állapotától.

Ha 6-12 órán belül sikerül a vérrög szétbomlasztása és az értágítással a keringés zavartalan biztosítása, akkor nagyon jó esélyű a gyógyulás. Kérdés persze, hogyan kerül a beteg ilyen hamar avatott kezekbe és a beavatkozásra alkalmas kórházi osztályra.

2006-ra teljes lefedettség?

Nem, ezúttal nem a telekommunikáció gyorsaságán múlik az emberi élet. A mentősök tudják, hogy infarktusos beteget csak a legközelebbi katéteres szívcentrumba szállíthatják. Az ország tíz ilyen centrumából öt a fővárosban, hat pedig Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Zalaegerszegen, Miskolcon és Balatonfüreden van. Ha 6-12 órán belül elvégezhető a szükséges szívkatéterezés, 30-40 százalékkal több esély van az életben maradásra. A mentők 50-100 kilométeres körzetből tudják kellő időben eljuttatni a beteget a hemodinamikai laborba. Állandó, 24 órás ügyelet azonban egyelőre még csak Budapest centrumaiban van.

Ezzel is magyarázható, hogy az "ország szívében" ma már csak három-öt százalék körüli az infarktus okozta kórházi halálozás. Szükség van tehát arra, hogy az országos 20 százalékos átlag is ennyire csökkenjen.

Reméljük, hogy rövidesen már nem csak az infarktusos betegek 10-15 százaléka jut el - időben! - az ország 11 szívkatéteres centrumának egyikébe. A minisztériumi ígéret megvan rá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció