Szívinfarktust okoz a vakbélműtét?

A vakbélről illetve a mandulákról úgy tartjuk, nem nélkülözhetetlenek az élethez. Svéd kutatási eredmények szerint azonban azoknak, akiknél 20 éves kora előtt eltávolítják ezeket, mérsékelten megemelkedik a fiatalkori szívinfarktus gyakorisága.

"Biológiailag és járványtanilag is igazolt, hogy a gyulladások összefüggésbe hozhatóak a koszorúér-betegségekkel, várható, hogy ezek eltávolítása az immunrendszer befolyásolása révén hosszú távon befolyásolja utóbbiakat is" - magyarázza Dr. Janszky Imre, a stockholmi Karolinska Intézet Népegészségügyi Tanszékének kutatója, egy az Európai Kardiológus Társaság által közzétett hírben.

Fontos lenne tanulmányozni a műtétek érelmeszesedésre illetve a koszorúér-betegségek egyéb kockázati tényezőire való hatását is. A fiatalok közel 10-20 százalékának távolítják el a manduláját vagy vakbelét. 54.449, 20 évesnél fiatalabb svéd állampolgárnál végeztek vakbélműtétet és 27.284-nél mandulaműtétet. Az alanyokat 23,5 éves korukig követték, hogy kiderüljön, hányan kapnak ezalatt infarktust. A vakbélműtéten átesettek közül 89-en, a mandulaműtéten átesettek között pedig 47-en kaptak infarktust a megfigyelési időszakban.

Következtetésként elmondható, hogy a mandulaműtét 44 százalékkal emeli az infarktus valószínűségét, míg a vakbél eltávolítása 33 százalékkal emeli a relatív kockázatot. Azoknál, akiknél mindkét műtétet el kellett végezni, a kockázat még ennél is magasabbá vált. Ugyanakkor fontos tudnunk, hogy a fiatalkori szívinfarktus ritka kórképnek számít Svédországban is, csak néhány száz fiatalkori szívinfarktus fordult elő a 7,5 millió lakosnál.

"Épp ezért a relatív kockázatemelkedés arányai ijesztőek lehetnek, azonban ez abszolút számban csak nagyon kevés esetet foglal magában" - mondják a kutatók. Mivel a megfigyeléseket csak fiatalkorúaknál végezték, azok nem alkalmazhatóak az idősebb korosztályban, ahol igazán megemelkedik a betegség kockázata. Ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a szervek eltávolítása következtében más összetett és hosszú távú hatásokkal is kell számolni az immunrendszer működésében, például csökken az immunglobulinok termelődése is. A közlemény online jelent meg az European Heart Journal-ban.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső