Szemüveg, amely csillapítja a migrénes fejfájást

Egy új tanulmány szerint a speciális módon színezett szemüveg segíthet azokon a migréneseken, akiknél a gyötrő fejfájást vizuálisan zavaró minták váltják ki.

A migrénes fejfájástól szenvedő emberek mintegy 42 százalékának hozhat enyhülést az új fejlesztésű szemüveg, írta Jie Huang, a tanulmány szerzője a Cephalalgia című folyóirat legfrissebb számában. Különlegesen színezett szemüvegeket már az 1990-es évek óta használnak gyenge olvasási képességekkel rendelkező, továbbá a diszlexiás páciensek kezeléséhez.

A kutatók már korábban megállapították, hogy bizonyos kontrasztos, csíkos minták, vagy a villódzó fények rohamot tudnak kiváltani az aurás migrénben szenvedő emberekből, sőt a fényérzékeny epilepsziások esetében akár súlyos rohamok is kialakulhatnak.

A tanulmányhoz Huang és munkatársai 11 migrénes és 11 egészséges emberen végeztek MRI-vizsgálatokat, amivel valós időben tudták figyelni az agy aktivitását. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a színezett szemüveg képes-e normalizálni a migrénes páciensek agytevékenységét. A kísérlet résztvevőinek egymástól elütő színű csíkos ábrákat kellett nézniük, három személyre szabott, különféle lencséjű szemüvegen keresztül.

A kutatók megállapították, hogy a szemüvegnek köszönhetően a migrénesekre jellemző hiperaktiváció jelensége valóban normalizálódott. A résztvevők diszkomfort érzete a beszámolók alapján mintegy 70 százalékkal csökkent. A kutatók a kísérlethez teljesen hagyományos szemüvegeket használtak, csak a lencsék voltak speciális módon színezve, mondta Huang, a Michigani Állami Egyetem radiológus professzora.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: