Szemgyulladást okozhatnak a biszfoszfonátok

A szembetegség csak a legutóbb bizonyított a csontmentő gyógyszer káros mellékhatásai közül. A biszfoszfonátok állkapocscsont-elhalást, combcsonttörést, izom-, ízületi vagy csontfájdalmat és influenzaszerű tüneteket is okozhatnak.

Bár rendkívül ritkán fordul elő - mindeddig összesen négy esetet írt le a szakirodalom - a New England Journal of Medicine szeptemberi száma szerint gyulladásos szembetegséget okozhat a biszfoszfonát injekció. Az orvosoknak tudniuk kell erről a ritka komplikációról, írják az ausztrál szerzők. A biszfoszfonát infúziót körültekintéssel kell adni, heveny szemgyulladásban szenvedő betegeknél pedig célszerű teljesen elkerülni.

A biszfoszfonátokat a csonttörések megelőzése, valamint a csontsűrűség növelése érdekében szokták felírni csontritkulásban szenvedő betegek számára. Rákos és Paget-kóros betegekben csökkenti a csont lebontását, illetve a rákos betegek magas kalciumszintjének csökkentésére is szokták szedni az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal szerint. A gyógyszercsoportba olyan szerek tartoznak, mint az alendronát, az etidronát, az ibandronát, a pamidronát, a risedronát, a tiludronát, vagy a zoledronsav.

A most megjelent közlemény egy 57 éves férfibeteg esetét írja le, aki a térdében észlelt csontvesztés miatt kapott zoledronsav-infúziót. A másik három esetben pamidronát infúziót követően alakult ki a szemgyulladás, áll a közleményben. Mind a négy esetet kortikoszteroidokkal kezelték, és néhány napon belül javultak a tünetek. A többi mellékhatás azonban nem múlik el ilyen gyorsan. Az állkapocscsont-elhalás fájdalommal és a fogak meglazulásával jár, ami különösen veszélyes akkor, ha a beteg invazív fogászati beavatkozás előtt áll. Az influenzaszerű tüneteket acetaminophen szedése enyhítheti. Egyes tudományos cikkek szívritmuszavarokról számoltak be a biszfoszfonátok szedése kapcsán, ám az USA Nemzeti Egészségügyi Intézetének legfrissebb tanulmánya nem talált összefüggést a pitvarfibrilláció és a gyógyszerek közt. További lehetséges mellékhatás a súlyos bőrkiütés, ám fontos kiemelni, hogy betegek milliói szedik a biszfoszfonátokat, és sokuk számára életmentő szerekről van szó.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés