Súlyos mellékhatásai vannak a népszerű fájdalomcsillapítóknak

A széles körben elterjedt fájdalomcsillapító, az ibuprofen nagy dózisban való rendszeres szedése mintegy megháromszorozza a szélütés (stroke) kockázatát, valamint növeli a szívinfarktus valószínűségét - olvasható a British Medical Journal oldalain.

A gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású gyógyszert évente nyolcmillió brit beteg szedi, főként ízületi gyulladás és hátfájdalom mérséklésére. Azonban az orvosok régóta úgy vélik, hogy az ibuprofen rendszeresen szedve, nagy dózisban növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor az alkalmi szedés, például fejfájás esetén, nem hordoz ilyenfajta kockázatot.

A vizsgálat során Peter Jüni professzor és a Berni Egyetem kutatói 31 korábbi tanulmány adatait elemezték, mely mintegy 116 429 betegre terjedt ki. A megállapították, hogy a hét vizsgált szer közül az ibuprofen mintegy megháromszorozza a stroke kialakulásának kockázatát, de a szívinfarktus és a szíveredetű halálozás valószínűségét is növeli. A diklofenak még rosszabb eredményeket produkált: a stroke esélyét ugyanúgy megháromszorozta, a szív eredetű halál kockázatát megnégyszerezte. Szintén nem bizonyult biztonságosnak a rofecoxib, melyet már az Egyesült Királyságban 2004-ben visszavontak a kereskedelmi forgalomból.

A szakértők újabb alternatívákat sürgetnek, melyek segítségével csillapítani lehetne az ízületi betegségek során kialakuló hosszantartó fájdalmat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció