Sokkal többen lisztérzékenyek, mint gondolnánk

Egy új kutatás szerint mindenkit szűrni kellene, akire a lisztérzékenység kockázata leselkedik, még akkor is, ha nem mutatnak tüneteket.

A lisztérzékenység olyan emésztőrendszeri zavar, melynek során a búzában, rozsban és árpában található glutén fehérje fogyasztása esetén rendellenesség jelentkezik a vékonybélben. A betegségben szenvedő emberek száma az elmúlt néhány évtizedben élesen emelkedett, de a tanulmány szerzői szerint a betegek pontos száma nem ismert.

A kutatásban 3031 olyan egészséges embert szűrtek, akiknek volt lisztérzékeny rokona, és 40 olyan személyt választottak ki, akik pozitív eredményt produkáltak a lisztérzékenységre jellemző antitestekre. E csoport tagjait véletlenszerűen vagy gluténmentes étrendre fogták, vagy folytatták megszokott, gluténtartalmú étrendjüket.

A gluténmentes diétát követő személyek arról számoltak be, hogy a többiekkel való összehasonlításban gyomor-bélrendszeri egészségük és általános egészségügyi életminőségük is javult.

"Kimutattuk, hogy a lisztérzékenység klinikai jelenlététől függetlenül a szűréssel diagnosztizált páciensek többségének jót tett a gluténmentes diéta" - számolt be Dr. Katri Kaukinen, a finn Tampere Orvostudományi Egyetem gasztroenterológusa. "Az eredmények ezenkívül arra utaltak, hogy az endomysiális antitest pozitív betegek nyilvánvaló gluténfüggő rendellenességben szenvedtek, tehát kijelenthetjük, hogy az antitest kimutatása elegendő lehet a lisztérzékenység diagnosztizálásához."

A kísérlet után a résztvevők 85 százaléka hajlandó volt folytatni a gluténmentes diétát, és 58 százalék pozitívan értékelte lisztérzékenysége kimutatását. A kutatók hangsúlyozták azonban, hogy további kutatásokra lesz szükség a szűrővizsgálat kiterjesztéséhez a teljes népességre.

Animáció:
HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő