Sikerült halottból bőrszövetet átültetni!

A holttestekből kinyert extracelluláris mátrix, azaz a sejteket összekötő proteinek és összetett vegyületek váza, amelyeken a bőrsejtek elhelyezkednek, képes égési sebeket és a bőr egyéb akut sérüléseit hatékonyan ellátni és gyógyítani. Eddig még nem sikerült élő szervezetbe átültetni.

A University of Manchester biomérnökei azt állítják: ezeket az anyagokat és a bőrmintákat holttestekből is kinyerhetnénk és átültethetnénk élő szervezetekbe. Így nem csak könnyebben gyógyulnának sérüléseink , hanem az amerikai egészségügynek a becslések szerint mintegy 25 milliárd dollárnyi megtakarítást jelenthetne.

Gondolta volna, hogy székletátültetés is létezik? A bizarr, de hatékony terápiáról ide kattintva olvashat!

Ardeshir Bayat és társai, a University of Manchester szakértői a holttestekből kinyert bőrmintákat először is antibiotikumokkal fertőtlenítették, majd ezt követően tisztítószerekkel, enzimekkel és más vegyi anyagokkal eltávolították a hámréteget a véredényekkel, idegvégződésekkel, szőrtüszőkkel és izzadtságmirigyekkel együtt. Ezzel az eljárással a bőrből csak a fehérjemátrixot hagyták meg azért, hogy a fogadó szervezet immunrendszere ne utasítsa vissza az új bőrréteget.

Dr. Bayat szerint ha hasonlattal kéne élnünk, korábban egy teljes házat kellett építenünk az alapoktól, új megoldásuk viszont annyiból egyszerűsíti az életet, hogy ők már egy kész házzal álltak elő, amelyet csak be kell bútorozni. Az üres sejtvázat a szervezet ugyanis saját hámsejtjeivel fogja benépesíteni.

Holttestekből kinyert bőrszövettel sikerülhet égési sebeket és a bőr egyéb akut sérüléseit ellátni, gyógyítani

Kísérletük során négy különböző esetet vizsgáltak meg egyező sérülések esetén (kör alakban kimetszett bőrdarabokról van szó), amelyeket négy különböző módon próbáltak gyógyítani:

- az első esetben a szervezet nem kapott bőrátültetést, saját magának kellett regenerálódnia,

- a másodikban az eltávolított bőrszövetet visszaillesztették oda, ahonnan eltávolították,

- a harmadikban egy laboratóriumi, mesterséges bőrszövettel látták el,

- a negyedikben pedig a már említett, holttestből kinyert sejtetlen bőrvázat helyezték el a sérülésen.

A szervezet leggyorsabban a bőrvázzal tudott regenerálódni, ezzel tudta a leggyorsabban az új véredényeket és erős bőrszövetet kialakítani.

Dr. Bayat azt is elmondta: egy 92 éves, húsz éve bőrfekéllyel küszködő páciensen is kipróbálták módszerüket, aminek hatására négy héten belül meggyógyult - mindez pedig izgalmas, bőrproblémáktól mentesebb jövőt jelenthet már csak azért is, mivel már a cukorbetegség vagy az elhízás is képes roncsolni a bőrt .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra