Rákos sejteket pusztítanak a talaj kórokozói

A Clostridium sporogenes spórái képesek a daganaton belüli növekedésre - az ígéretes felfedezés hamarosan daganatellenes gyógyszerek kiindulási pontja lehet.

A Mikrobiológiai Társaság őszi konferenciáján mutatták be eredményeiket az angol Nottinghami Egyetem és a holland Maastricht Egyetem munkatársai: a Clostridium sporogenes spórái oxigénmentes környezetben képesek növekedni, emiatt számos tumor, például emlőrák, prosztatarák, agydaganat, optimális környezetet képes biztosítani számukra. Ugyanakkor az egészséges szövet, mivel oxigénnel jobban átjárt, nem károsodik.

A kutatók annak lehetőségével foglalkoznak, hogy a baktériumot miként lehetne vektorként felhasználni, vagyis annak segítségével a már ismert daganatellenes szereket célba juttatni. A Clostridium sporogenes genetikai állományát mesterségesen módosították, és egy enzimet vittek be. Állatkísérletben a baktérium bevitelével egy időben az állat intravénás szert kapott, melynek aktiválódásához működő enzim volt szükséges. Vagyis a szer csak ott fejtette ki sejtpusztító hatását, ahol a baktérium szaporodni tudott - a daganatban.

Nigel Minton professzor és munkatársai a Clostridium baktérium azon sajátosságát használták ki, miszerint a baktérium csak oxigénben szegény környezetben képes szaporodni. A Clostridiumok olyan ősi élőlények, melyek akkor terjedtek el a bolygón, amikor az atmoszféra jóval kevesebb oxigént tartalmazott.

A munkacsoport következő lépése a módszer valódi betegcsoporton való kipróbálása lesz, melynek kezdete 2013-ra várható.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: