Rákgyilkos fehérje

Ausztrál és brit kutatók olyan "gyilkos" fehérjét fedeztek fel, amely elpusztítja a káros sejteket - a felfedezés áttörést hozhat a rák, a malária és a cukorbetegség elleni harcban.

A perforin nevű fehérje az "önfejű" sejteket veszi célba, lyukat üt sejthártyáján, hogy ezen keresztül gyilkos enzimeket juttasson a sejt belsejébe - magyarázta a kutatást vezető James Whisstock. A szakértő szerint a felfedezés "az immunitás alapvető rejtélyére add választ".

"A perforin a szervezetünk tisztogató, pusztító fegyvere" - nyilatkozta az ausztrál Monash Egyetem kutatója. "Betör a vírusok által eltérített, illetve rákossá vált sejtekbe, mérgező enzimeket juttat be, hogy belülről pusztítsa el őket. E nélkül az immunrendszerünk nem tudná elpusztítani ezeket a sejteket."

Ausztráliában és a brit Birkbeck Főiskolán nagyteljesítményű mikroszkópokkal vizsgálták a perforin felépítését és működését, és felfedeztek egy erőteljes molekulát, amely a rosszindulatú illetve fertőzött sejteket veszi célba. A kártékony betolakodók elpusztítására létrehozott úgynevezett gyilkos sejtek által felszabadított perforin nélkül a szervezet képtelen lenne felvenni a harcot a fertőzések ellen. Egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a perforin hiánya leukémiához és a sejtek rosszindulatúvá válásának fokozódásához vezethet.

Whisstock azt is hozzátette, hogy a felfedezés az 1-es típusú fiatalkori cukorbetegséggel és más autoimmun betegségekkel kapcsolatban is jelentőséggel bír, csakúgy, mint a szervátültetésen átesett betegek esetében, mivel a fehérje az egészséges sejtek elpusztításával és a szövetkilökődéssel is összefüggésbe hozható. "Most, hogy megismertük működését, a rák, a malária és a cukorbetegség elleni harc érdekében elkezdhetjük a finomhangolását" - mondta a kutató.

A tanulmány társszerzője, Joe Trapani, a melbourne-i Peter MacCallum Rákkutató Központ kutatója arról számolt be, a tízéves kutatás kimutatta, hogy a perforin felépítése hasonlít az anthrax és a listeria toxikus baktériumokéhoz, ami arra utal, hogy az emberi szervezet maguktól a betegségektől tanulta az önvédelmi taktikákat. "Ez egy háború az immunrendszerünk és a baktériumok között, és mi hasonló fegyverekkel harcolunk" - mondta a szakértő.

Whisstock elmondta, a kutatók célja a perforin gátlása illetve fokozása, és arra próbálják majd felhasználni, hogy "mérgező terhet juttassanak tetszőlegesen kiválasztott sejtekbe". Ezzel remélhetőleg új gyógyszerek kifejlesztése előtt nyithatják meg az utat.

"Régóta dolgozom ezen a téren, és úgy vélem, a felfedezés az immunitás alapvető rejtélyét fedi fel, ami tudományos szempontból rendkívül fontos és izgalmas" - nyilatkozta Whisstock.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)