Rákellenes gyógyszer lehet a közönséges virágból

A Bradfordi Egyetem munkatársai szerint a daganatos betegek kezelésében hamarosan felhasználható lesz az őszi kikerics (Colchicum autumnale) gyógyító ereje.

Az őszi kikerics egyik anyaga, a kolhicin képesnek bizonyult arra, hogy lassítsa a daganat növekedését, illetve egyes daganatokat teljes egészében képes kiirtani. A Nagy-Britanniában őshonos virág daganatellenes hatását kísérleti egerekben mutatták ki, az eredményekről a Cancer Research számolt be. A népi gyógyászat régóta ismeri az őszi kikerics kedvező hatásait, korábban gyulladáscsökkentő szerként alkalmazták, mint gyógynövényt.

A kedvező hatásért felelős kolhicin a szervezet számos szövetére - így a daganatra is - mérgező hatású, emiatt alkalmazását idáig korlátozták. Azonban a kutatók módosították az anyag szerkezetét, így az a szervezetben inaktív formában van jelen, egészen addig, amíg el nem éri a tumort. Amint a szer aktiválódik, szétroncsolja a daganatot ellátó ereket - így pusztítva el a daganatos sejteket. A jelenség titka egy enzim, mely az anyagot aktív formába hozza - a daganatsejtekben igen magas ennek szintje, míg az egészséges sejtekben alacsony. A kolhicinre mesterségesen egy fehérje oldalláncot kötöttek, ami nem engedi kifejteni a káros hatást, és ezt az oldalláncot távolítja el a szóban forgó enzim.

Mindazonáltal a munkát vezető Patterson professzor arra hívja fel a figyelmet, hogy az eljárást csak a jól körülírható daganatoknál lehet alkalmazni, például leukémiák esetében azonban nem. Az első eredmények szerint a daganatos áttéteket is ki lehetne irtani a módszer segítségével. A klinikai tesztek vélhetően másfél éven belül kezdődnek el a leeds-i Szent James Kórházban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés