Példátlan ünneplés a focivereség után. Itt a magyarázat

Vasárnap este példátlan ünneplés követte Budapesten a magyar fociválogatott Belgiumtól elszenvedett vereségét. Az első pillantásra meglepő jelenségnek számos pszichológiai oka van - ezeket kíséreltük meg feltárni.

Vasárnap este elképesztő élményben lehetett része annak, aki a magyar fociválogatott Belgiumtól elszenvedett 4:0-s veresége után a budapesti Nagykörúton látta az ünneplést. A vereség láthatóan nem csökkentette az elmúlt hetek örömét, a körúti "rituálét", a tömeg vonulását a Blaha Lujza tér, az Oktogon és a Nyugati környékén. A sokaság méltóságteljesen elénekelte a Himnuszt, éltette a magyar csapatot, miközben egyre újabb és újabb - hatalmas - csoportok érkeztek. Úgy tűnt, minél később érkezett valaki (és minél nagyobb tömegben), annál jobb volt a hangulata. A "Szép volt, fiúk"-on kívül a szokásos rigmusok, dalok hangzottak el, és a tömeg láthatóan jól érezte magát, mintha tudomást sem vett volna a vereségről. Esterházy Péter gondolata juthatott eszünkbe, hogy "a szurkoló tisztában van a realitásokkal, de eltekint tőlük".
"Valójában azonban nem erről van szó" - mondja Magyar Katalin pszichológus. Szerinte a tömeg éppen "a realitást vette tudomásul", azt, hogy a magyar csapat gyengébb volt, de erőn felül teljesített, és az ünneplést az is igazolja, hogy most vált nyilvánvalóvá, "mennyire csodálatosak voltak az elmúlt hetek". Tehát nem a Belgium ellen elszenvedett vereséget értékelték a szurkolók, hanem a csapat teljesítményét összességében.
A pszichológus szerint egyébként vannak olyan sportágak, amelyek a többinél jobban alkalmasak a közösségi érzés kialakítására, ilyen a futball is, amely a modern korban egyfajta helyettesítővé válik. Sokak számára a foci olyan, mint egy háború, az összetartozás érzését ébreszti fel bennük, az önbecsülése is javul annak, aki a nyerni tudó közösséghez kapcsolódik.
Hogy a foci vagy más csapatsportok erősítik a közösségi érzéseket, régóta ismertek a pszichológusok számára. A New York Times korábbi cikkében viszont felhívja a figyelmet egy különleges jelenségre. A legelkötelezettebb, leglelkesebb szurkolók szervezete másképpen reagál, mint a nagy tömegekbe verődött átlagos rajongóké.
A kutatók megfigyelték ugyanis, hogy a "normál" férfi szurkolók tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintje akkor emelkedik inkább, ha a csapatuk győz, és akkor csökken, ha veszít például a nemzeti válogatottjuk. Ezt egy 1994-es brazil-olasz világbajnoki meccs után fiziológiailag is kimutatták. A győztes brazilok szurkolóinak 28 százalékkal magasabb, a vesztes olasz szurkolóknak 27 százalékkal alacsonyabb volt az átlagosnál a tesztoszteron-szintjük. (Ennek a kutatók szerint ősi, atavisztikus oka lehet, amely a valódi harcokkal, fizikai küzdelmekkel függhet össze, és segítette a szervezet alkalmazkodását az adott helyzethez.) Ugyanakkor a megkérdezett szakértőnk szerint a hormonszint változása azzal is összefügg, hogy a nézők szinte "jelen vannak" a pályán, úgy élik át a meccset, mintha szereplői lennének az eseménynek.

A tömegpszichózis régóta ismert, amikor az emberek nagyobb csoportja feladva saját személyes preferenciáit egyfajta, közös módon kezd el viselkedni egy megváltozott tudatállapotban. És ehhez kapcsolódva ismert a pozitív vagy a negatív indulatú tömeg jelensége is. A sikerittas drukkerek a pozitív tömeg remek példáját adják. Részletek!

Ugyanakkor hormontermelődés szempontjából a leglelkesebb szurkolókat kevésbé izgatja, hogy a csapatuk nyer-e vagy veszít. Ők annyira kötődnek a csapatukhoz, hogy szervezetükben olyan folyamatok indulnak meg, mint a sportesemény résztvevőiében, azaz a sportolókban - írta a New York Times.
Ha a hormonszintjüket és az úgynevezett arousal-szintjüket (arousal: a szervezet általános izgalmi állapota, amit például a szívverés és az izzadás jelez) mérték, akkor kiderült, hogy ezek akkor emelkedtek, ha a csapatuk veszített. Ez természetesen a sportolók tulajdonságaira emlékeztet, hiszen a focimeccs résztvevőinek - akár győznek, akár veszítenek - rendkívüli teljesítményre és persze ennek megfelelően megemelkedett hormon- és arousal-szintre van szükségük.
Vasárnap este példátlan ünneplés követte Budapesten a magyar fociválogatott Belgiumtól elszenvedett vereségét (fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Vasárnap este példátlan ünneplés követte Budapesten a magyar fociválogatott Belgiumtól elszenvedett vereségét (fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

Lelki szükséglet a szurkolás

A kutatók megfigyelték azt is, hogy a rajongók számára - férfiak és nők számára egyaránt - nemcsak fiziológiai, hanem lelki szükséglet is a csapatnak való szurkolás. Ez a tevékenység növelte az átlagszurkoló önbecsülését. Győztes meccs után például javulnak a várakozásaik azt illetően, hogy sikeres randevújuk lesz, vagy éppen ők maguk is nyerni fognak az általuk űzött - nem túl nagy fizikai igénybevételt jelentő - sportokban (például dartsban). Az alacsony önbecsülésű emberek is nyugodtan drukkolhatnak: bennük ugyanis egy másik kutatás szerint az átlagosnál pozitívabb hatást vált ki kedvenc csapatuk győzelme.
A leglelkesebbek azonban a vereséget sem élik meg depresszíven, sőt az élet más területein is hasznosítják a közösséghez tartozást a kutatások szerint. Tehát itt nemcsak arról van szó, hogy a sport számos embernek a modern, elidegenedett világban kínál lehetőséget arra, hogy egy közösséggel azonosuljon, és ezáltal saját önbecsülését is javítsa. Inkább az a helyzet - amit az University of Kansas egyik kutatása mutatott ki -, hogy a leglelkesebb szurkolók egyáltalán nem lesznek depressziósak egy-egy sportesemény kimenetele miatt. Ezek az emberek nem is "idegenednek el" másoktól, hiszen eleve egy közösséghez tartozónak vallják magukat. (Persze ez nem a szurkolók nagy tömegére igaz, hanem a legfanatikusabbakra, hiszen egy vereségsorozat után aligha vonultak volna most a Nagykörúton az emberek ezrei.)
Tehát itt nem egyszerűen arról van szó, hogy az emberek egy része a primitív korba szeretne visszatérni, és törzsi harcosokat ünnepelni, mintha csak magát ünnepelné - bár ezek a magyarázatok is érvényesek lehetnek bizonyos szituációkban - írja a New York Times. Ezért tekinthető a modern futball is például stilizált háborúnak. Így történhet meg egyébként, hogy az egyébként "profi zsoldosok", vagyis a klubokban foglalkoztatott nemzetközi sztárok egy-egy város, sportegyesület számára valódi hősökké váljanak. ("Sporthőseink a harcosaink" - mondta erről a New York Times-nak Robert Cialdini, az Arizonai Állami Egyetem pszichológia professzora.) A sport népszerűvé válása - ami egy hosszabb távú tendencia - szintén ezt a jelenséget erősíti, teszi hozzá az amerikai lap.
Mielőtt azonban a sportok jelentőségét túlzottan kiemelnénk, érdemes felidézni a Psychology Today blogszerzőjét, aki az ünneplés általános fontosságára hívja fel a figyelmet. https://www.psychologytoday.com/blog/imperfect-spirituality/201512/why-you-should-celebrate-everything Az ünneplés ugyanis a mindennapjainkban is hasznos lehet. Megkönnyíti a problémákkal való szembesülést, ezt pozitívan tehetjük ilyenkor, és az ünneplés rítusai pedig segítenek feldolgozni a problémához kapcsolódó nehézségeket. Csökkentik a stresszt, egy pillanatra kiragadnak minket a mindennapok "mókuskerekéből". Végül arra a következtetésre juthatunk, hogy nem kell feltétlenül egy focicsapattól függővé tennünk a jó hangulatunkat, az ünneplés önmagában is örömet okozhat a számunkra. Így magunk is sokat tehetünk a pozitív életérzéseinkért, és akár a legkisebb, legtriviálisabbnak tűnő dolognak is örülhetünk, ha ezt saját eredményünkként, saját sikerünkként éljük meg.

Miért éppen a foci?

Miért éppen a foci alkalmas arra, hogy a közösségi érzéseket erősítse bennünk? Tulajdonképpen nem csak a fociról, hanem a körülötte lévő rítusokról is szó van Magyar Katalin pszichológus szerint. Már a meccsek kezdetén felhangzó himnuszok is erősítik a közösségi érzést (bár ez más sportoknál is előfordul). Szintén fontos, hogy alapszinten szinte mindenki tud focizni, így könnyen azonosulhat ezzel a sporttal.
"És mindenki, minden néző átélheti és elképzelheti, hogy akár ő is lehetne a tizenkettedik játékos, akinek éppen odapasszolják a labdát, és ő persze könnyen továbbadja, és így - az ő segítségével - megszületik a győztes gól. Akár én is lehetnék ott az Eb-n, én is fociztam gyerekkoromban, én is nagyon ügyes voltam!" - szinte hallja Magyar Katalin a sok szakértőt meccsek után.
De ez a valóságban is így van: sok kisfiú álmodik arról, hogy focista legyen, és az álma sokkal reálisabb, mint hogy például gerelyhajító vagy gátfutó legyen! Ez utóbbinál például már alapszinten is több órába kerül megtanulni azt a pontos mozdulatot, amivel át lehet ugrani a gátat, mert különben lelassítja a futást. A verseny is más a fociban: "Sokan tudunk úszni, mégsem járunk úszóversenyekre. Merthogy alig látunk bármit is az egészből. Hogy egy szoros versenyen melyik úszó ért be elsőként, a lelátóról nézve fogalmunk sincs. Legalább a fociban még a legmesszebb ülő néző is látja, merre jár a labda" - teszi hozzá a triviális magyarázatot a szakértő.
A foci generációk óta a férfiak sportja, és a férfi szurkolók sportja. Végtelen közösségi élmény nyújt a közös öröm, apák és fiaik vasárnapi (szombati) közös programja lehet ez. Kedvenc csapatuknak drukkolva, a fociszeretet a közös élménnyel együtt válik jelentőssé hosszútávon. Utolsóként a foci szimbolikája igen fontos szerepet játszhat a fontosságában. Könnyű ugyanis azonosulni vele: például tényleg vannak az életben olyan helyzetek, amikor teljesen mindegy, milyen lépések vittek el a célig, csak az a kérdés, hogy "berúgtad-e azt a gólt". Ritkán mondják el a győztesek, milyen sokat szenvedtek, mire célhoz eljutottak. Hogy hány hibát ejtettek, mennyi kétségük volt önmagukban addig. "A győzelem pillanatában csak az a kérdés, sikerült-e. Amikor van egy diplomád, senki sem kérdezi, hogy hányszor buktál meg, hány vizsga nem sikerült (hány rossz passzod volt) a sikeres eredményig. Csak az a lényeg, gól lett-e belőle időben" - magyarázta Magyar.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag