Öregedést irányító fehérjéket találtak

Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel.

Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - írja az index.hu .

Öregedést irányító fehérjéket találtak
Öregedést irányító fehérjéket találtak

Vellai Tibor, az ELTE genetika tanszékének vezetője elmondta: a fehérje-adatbázisokban 21 ezer szempont szerint jellemezhetők az emberi fehérjék. Ezt betáplálták a kutatócsoport gépi tanulási algoritmusába. Mivel sok fehérjéről tudni lehet, hogy szerepet játszik az öregedésben , ezeket alapul véve a program kiválasztott 36 olyan fehérjejellemzőt, amelyek alapján eldönthető egy fehérjéről, hogy kapcsolatban áll-e az öregedési folyamattal. A következő lépésben kísérletesen kell bebizonyítani a fehérje e szerepét.

A tanszékvezető szerint sok olyan humán fehérje van a listán, amelyről korábban senki nem tudta, hogy köze lehet az öregedéshez. Ezek potenciális új, öregedéssel kapcsolatban álló humán fehérjék . Ez az új matematikai elemzés, amely fél év alatt zajlott le, hosszú évek laboratóriumi küszködésétől szabadított meg minket, és segítségével pontosan megjósolható, hogy mely fehérjék szerepét érdemes kísérletesen is ellenőrizni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: