Nem túl előnyös, ha robotok műtenek

Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során. Ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak.

A bécsi Ludwig Boltzmann Intézet olyan klinikai tanulmányokat elemzett, amelyek robotok asszisztálásával végzett mellkasi és hasi műtéteket vizsgáltak. Az intézet jelentése szerint ezek az eljárások közel sem járnak annyi előnnyel, mint elsőre gondolnánk.

robot, műtét, orvostudomány, robotszebészet, szebészet, hasi műtét, mellkasi műtét
Nem jár egyértelmű előnyökkel a modern módszer. Fotó: 123rf

Gyorsabb gyógyulást várnának a betegek

Megérkeztek a gyógyító hangyák - a részleteket itt olvashatja el!

Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során. A 28 releváns, kontrollált klinikai tanulmány azonban más képet mutatott.

Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve - közölte Claudia Wild, az intézet vezetője. A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, a sebészeknek pedig intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: