Nem túl előnyös, ha robotok műtenek

Egyre gyakrabban vetnek be robotokat a sebészeti műtétek során. Ezek a költséges műtéti módszerek azonban csak kevés előnnyel járnak.

A bécsi Ludwig Boltzmann Intézet olyan klinikai tanulmányokat elemzett, amelyek robotok asszisztálásával végzett mellkasi és hasi műtéteket vizsgáltak. Az intézet jelentése szerint ezek az eljárások közel sem járnak annyi előnnyel, mint elsőre gondolnánk.

robot, műtét, orvostudomány, robotszebészet, szebészet, hasi műtét, mellkasi műtét
Nem jár egyértelmű előnyökkel a modern módszer. Fotó: 123rf

Gyorsabb gyógyulást várnának a betegek

Megérkeztek a gyógyító hangyák - a részleteket itt olvashatja el!

Mivel a robotokkal végzett sebészet minimális behatolással és nagy precizitással járó beavatkozást tesz lehetővé, elvárható lenne, hogy más módszerekkel összehasonlítva több előnnyel járjon a páciensek számára az operáció és a gyógyulás folyamata során. A 28 releváns, kontrollált klinikai tanulmány azonban más képet mutatott.

Kevés arra utaló jel van, amely szerint egyértelmű előnyökkel jár ez a modern műtéti módszer a hatékonyságot és biztonságot tekintve - közölte Claudia Wild, az intézet vezetője. A robotokkal kiegészített műtéti rendszerek viszonylag költségesek, a műtét rendszerint hosszabb ideig tart, a sebészeknek pedig intenzív oktatásban kell részesülniük, és gyakorolniuk kell az eljárásokat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső