Nem leszünk cukorbetegek, ha sokat sétálunk

Ausztrál tudósok szerint minél többet sétál valaki, annál kisebb az esélye a cukorbetegségre. És mennyi az a sok? Aki hetente ötször tízezer lépést tesz meg, harmadával kevésbé van kitéve a betegség veszélyének, mint aki csak háromezret.

A kutatók 592 középkorú embert vontak be a vizsgálatba, hogy feltérképezzék a diabéteszes esetek előfordulását 2000 és 2005 között. A résztvevőknek először felmérték az egészségi állapotát, valamint kikérdezték őket életstílusukról és étkezési szokásaikról.

Ezután mindannyian kaptak egy lépésszámlálót, és elmagyarázták nekik, hogyan kell használni. Öt év múlva azt tapasztalták, hogy a gyakrabban sétálóknak alacsonyabb volt a testtömegindexük, és az inzulinra is jobban reagáltak, függetlenül az étkezési- és alkoholfogyasztási szokásaiktól és attól, dohányoztak-e - áll a Melbourne-i Gyermek-egészségügyi Intézet jelentésében.

Azt tapasztalták, hogy ha egy ülő életmódot folytató ember változtat a szokásain, és elkezd naponta legalább tízezer lépés megtételével gyalogolni, háromszorosára növeli szervezete inzulinérzékenységét ahhoz a társához képest, aki mindössze háromezer lépést tesz meg egy nap.

A tízezer lépés mostanában kezdett divatba jönni, a hozzáértők korábban háromezret javasoltak. "Az eredmények ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek jobban odafigyeljenek a fizikai aktivitásra és annak jótékony hatásaira. Népszerűsíteni kellene a középkorúak körében a mozgást" - vonták le a kutatók a következtetést.

A tanulmány a British Medical Journal című folyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső