Nem kell gipsz? Ultrahanggal gyógyítható a csonttörés

A makacs csonttörésben szenvedő betegeknek eddig két választásuk volt: fájdalmas műtét hónapokig tartó rehabilitációval, vagy életre szóló fájdalom és mozgáskorlátozottság. Most egy új, nem invazív ultrahangos kezelés forradalmasítja ezek gyógyítását.

A csonttörések többsége a legtöbb fizikai tevékenységet végző fiatal férfiakban illetve a csontritkulásban szenvedő idősebb nőkben alakul ki. A törések az esetek többségében természetes módon gyógyulnak, általában elég, ha gipsszel vagy sínnel rögzítik, és kivárják a szükség néhány hetet vagy hónapot. A csonttörések körülbelül öt százalékában azonban egy rés maradt a két törött csontvég között, ami általában a nem megfelelő vérellátás vagy fertőzés következtében alakul ki. Ezek az úgynevezett nem egyesülő törések. A teljes gyógyulás érdekében a rést meg kell szüntetni. Beavatkozás nélkül a beteg állandó fájdalmat tapasztal, és a végtagja képtelen lesz a teherhordásra.

A legújabb kezelési módszer az ultrahangos rezgéshullám. Az Exogen Ultrasound Bone Healing System egy mobiltelefon méretű, akkumulátoros eszköz, amely alacsony intenzitású ultrahangot sugároz a bőrön keresztül a törésre. Ezek az impulzusok serkentik a csont gyógyulását. A kutatók elmondták, hogy az ultrahang finom vibrációt hoz létre, melynek következtében a csont a csont morfogén fehérje saját változatát termeli. Olyan ez, mintha felkapcsolnánk a villanyt, és felébresztenénk a törés sérült széleit.

Az eszközt naponta húsz percig kell használnia a betegnek otthon, és az eredmény körülbelül hat hét múlva válik láthatóvá a röntgenfelvételen. A klinikai vizsgálatok 86 százalékos sikerarányt mutattak, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy nem mindenki számára lehet csodaszer. Ennek a kezelésnek is megvannak a maga korlátai, és az 1,25 cm-nél nagyobb rések esetében általában sebészeti beavatkozásra van szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció