Nem ízlik a kávéja? Cserélje ki a bögréjét!

A világ szinte minden országában jelentősnek számít a kávéfogyasztás - a trendet fenntartandó, a kávézók tulajdonosai és a termékdizájnerek különböző trükkökhöz nyúlnak, hogy a kávézás élményét fokozni tudják.

A Flavor szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az egyik ilyen trükk az edény színének változtatása, ugyanis a kávésbögre színe jelentős hatással van arra, hogy kávénk ízét milyennek érezzük.

5 elterjedt tévhit Több mint ezer, erősen illékony összetevőt mutattak már ki a kávéból - ezeknek köszönheti jellegzetes illatát, amelynek már belélegzése is élénkítő, üdítő hatású. Tudta, hogy napi 2-3 jó minőségű kávénak egészségvédő hatása is lehet? Tudjon meg többet, kattintson! Míg számos tanulmány jelent már meg az évek során a színek és az ízek kapcsolatával kapcsolatban, még nem folytak kutatások azzal kapcsolatban, hogy poharaink vagy bögréink színe mennyiben befolyásolja tartalmuk ízét. Referenciaként mindenképpen megemlíthetjük Betina Piqueras-Fiszman és társai nevét, akik kimutatták, hogy egy piros, eperízű mousse egy fehér tányéron tálalva 10 százalékkal édesebbnek és 15 százalékkal ízesebbnek tűnt, mint amikor egy fekete tányéron tálalták.

A kávésbögre színétől is függ, ízlik-e a kávé

A kávésbögre színétől is függ, ízlik-e a kávé

Az amerikai Monash University kutatóinak hipotézise annyiból állt, hogy a barna szín fejünkben a keserű ízzel kapcsolódik össze és a fehér bögréből ivott kávé keserűbbnek tűnik, mintha egy átlátszó bögréből innák. Ugyanakkor elméletükben az is szerepelt, hogy míg a barna szín különböző árnyalatai a keserű ízzel kapcsolatosak, addig a világoskék bögre erősíti a kávé barnaságát, mivel a kék a barna komplementer színe és így a kávé barnasága mintegy "előugrik" a többi színhez képest. A kutatók hangsúlyozzák: ezt a kontrasztot több cég használja csomagolásaiban: a Heinz például zöldeskékkel egyensúlyozza ki babjainak vöröses-narancsos színét, a Cadbury pedig a lilával hangsúlyozza ki csokoládéjának ízét.

Az eredmények szerint a fehér bögre erősítette a kávé ízének intenzitását és egyben kevésbé is érződött édesnek, mint az átlátszó vagy a kék bögrékből. Az új tanulmány azt állítja: a bögre színe nemcsak befolyásolja a kávé ízét, hanem a kávé keserűsége és erőssége között egyenes arány áll fenn. Az édes íz csökkenése pedig fejünkben a keserűség és az kávé erősségének emelkedésével egyenértékű.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: