Nem hallgat a szavára gyermeke? Lehet, hogy oka van rá!

Az első életévben kialakuló középfülgyulladás károsíthatja az agytörzsi és a kérgi hangfeldolgozást még évekkel az eredeti fertőzést követően is, írják indiai kutatók a Behavioral and Brain Functions áprilisi számában.

Már rövid ideig tartó középfülgyulladás is hosszan fennmaradó károsodást okozhat, állítja Sandeep Maruthy, a mysorei Indiai Beszéd és Hallás Inzézet kutatója. "Emiatt az orvosoknak meg kell érteniük, hogy a probléma időbeni felismerése és kezelése elengedhetetlen" - mondta a szakember. Maruthy és Dr. Jayaram Mannarukrishnaiah (Nemzeti Mentálhigiéne és Idegtudományok Intézet, Bangalore) 30 gyermeken vizsgálták a korai középfülgyulladás központi feldolgozórendszerre gyakorolt hatását. Agytörzsi és kérgi kiváltott potenciál audiometriás vizsgálatot végeztek, melynek lényege, hogy a hallott hang hatására az agytörzsből és a kéregből elektromos jelek vezethetők el, melyek vizuálisan megjelenítve különböző görbéket eredményeznek. A hullámok alakjából és méretéből fontos következtetések vonhatók le.

Az egyévesen középfülgyulladáson átesett most hároméves gyerekek esetében több mutató is agytörzsi és kérgi károsodást jelzett. Szignifikánsan megnyúlt a közepes központi vezetési idő, és az egyes és hármas hullámok amplitudója is megnőtt. Az eltéréseket a négyéves - csecsemőként szintén középfülgyulladáson átesett - gyermekek vizsgálata már nem mutatta ki. A késői válaszok latenciaideje is csak a hároméves gyerekek esetében lett rövidebb.

A kutatók természetesen nem arra következtettek, hogy a most négyéves gyerekeknél háromévesen kimutatható lett volna a probléma, csak pont mostanra tűnt el. Nem valószínű, hogy három éves kor után hirtelen eltűnnének a korai középfülgyulladás negatív hatásai. Az okok tisztázása érdekében hosszabb távú longitudinális vizsgálatot terveznek, azaz a gyermekeket folyamatosan szeretnék utánkövetni, életük folyamán többször is megvizsgálni. Emellett komplexebb stimulusokat fognak használni, például beszédet, mert így javítható a mérés érzékenysége. Ha az eredményeket a longitudinális vizsgálat is megerősíti, megváltozhat a csecsemők középfülgyulladásának kezelése. Lehet, hogy a mostani terápia kiegészítéseként hangosabban, vagy közelebb hajolva kell majd a fülbeteg gyermekhez beszélni, hogy megelőzzük a központi hangfeldolgozás károsodását.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: