Nem érti a viccet? Betegség jele lehet!

Lehet, hogy a szarkazmus a szellemesség legalsó foka, ám ausztrál kutatók épp ezt használják fel a demencia diagnózisához - olvasható egy friss kutatásban.

Az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói azt találták, hogy a 65 év alatti frontotemporális demenciában (FTD, ez a demenciák második leggyakoribb formája) szenvedők nem érzékelik, ha valaki szarkasztikus. A szerzők által úttörőnek nevezett tanulmány segít megérteni, miért viselkednek az ebben a betegségben szenvedő emberek úgy, ahogyan viselkednek, például miért nem tudnak reflektálni gondozójuk hangulatára.

"Ez azért jelentős, mivel ha a gondozó mérges, szomorú vagy lehangolt, a beteg nem reagál erre. Ez gyakran feldühíti a családtagokat" - magyarázta John Hodges, a Brain folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. "Az FTD-ben szenvedő betegeknél megváltozik a személyiség és a viselkedés. Nehéz kommunikálniuk másokkal, nem veszik a lapot a célzásokra, nincs empátiájuk és rosszul ítélnek meg dolgokat. Az FTD-ben szenvedő emberek könnyen becsaphatóvá válnak és gyakran elindulnak nagyobb összegű készpénzzel" - tette hozzá Hodges, megjegyezve, hogy a világon minden négyezer emberre jut egy ilyen beteg.

A kutatók azért kezdték el a szarkazmus szerepét tanulmányozni az FTD diagnózisában, mivel itt szükség van a beszélő szavai és hangszíne közötti különbségek észlelésére. "Jellemző az FTD-betegekre, hogy nem értik a humort, a kétértelműséget és a humor nagy része (a szarkazmuson kívül) a kétértelműségre épül" - mondta Hodges.

A 2006-2007-ben készült felmérésben 26 FTD-ben szenvedő és 19 Alzheimer-kóros beteg vett részt a vizsgálatokban, mely során színészek játszottak el különböző jeleneteket pontosan ugyanazokkal a szavakkal. Míg az egyik jelenetben a színészek őszintén játszottak, másokban vastagon érezhető volt a szarkazmus. Ezt követően a betegeket megkérdezték, értették-e a viccet.

Például amikor egy pár a hétvégi kiruccanását tervezgeti és a feleség azt javasolja, vigyék magukkal az édesanyját is, a férj azt mondja: "Jaj, remek, tudod, mennyire szeretem anyukádat, nagyszerű hétvége lesz." Amikor ugyanezeket a szavakat szarkasztikusan, majd semleges módon modták el, az FTD-s betegek nem értették a viccet, az Alzheimeresek viszont igen. "Az FTD-s betegek szó szerint vesznek mindent és mindent, amit mondanak nekik, őszintének és hitelesnek hisznek" - magyarázta Hodges.

Az FTD-t gyakran Pick-betegségnek nevezik és abban hasolít az Alzheimer-kórhoz, hogy az évek során fokozatos leépülés tapasztalható a szellemi képességek terén, ám az FTD az agy más területeit érinti. "Nehéz a diagózis a korai stádiumban, nehéz elkülöníteni a depressziótól, illetve később a skizofréniától és a személyiségzavaroktól" - modta el Hodges. A szarkazmus-teszt helyettesíthet számos költségesebb és nehezebben hozzáférhető vizsgálati módszert a demencia diagnózisában.

Amikor arról kérdezték, hogy a módszer használható-e olyan országokban, ahol nem értékelik a szarkazmust vagy az iróniát, Hodges azt válaszolta, hogy a teszten lehet változtatni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció