Nem akar asztmás lenni? Szedjen aszpirint!

Alacsony dózisú aszpirinkezeléssel csökkenthető a felnőttkori asztma előfordulása, írják a Harvard Egyetem kutatói a Thorax júniusi számában egészséges nők nagyszabású klinikai vizsgálatára hivatkozva.

Mint a vezető szerző Dr. T. Kurth és munkatársai megjegyezték, két nemrégiben közzétett vizsgálatban is megállapították, hogy a rendszeres aszpirinszedés szignifikáns mértékben csökkentette az újonnan diagnosztizált asztma rizikóját felnőtt férfiak és nők esetében. A bostoni kutatók ezúttal egy korábbi nagyszabású klinikai vizsgálatot vettek alapul, melybe 45 év feletti egészséges egészségügyben dolgozó nőket vontak be.

Véletlenszerű elrendezésben a résztvevők fele (18.652-en) minden másnap 100 mg aszpirint, a többiek (18.618-an) placebot kaptak. A következő 10 év során 872 asztmás esetet diagnosztizáltak az aszpirincsoportban, és 963-at a kontroll csoportban 0,9 rizikóhányadost eredményezve. A rizikócsökkenés mértéke a különböző korcsoportokban, a dohányzási szokásoktól, menopauza utáni hormonkezeléstől és randomizált E-vitamin kezeléstől függetlenül nem változott, ám az aszpirin nem csökkentette az asztmarizikót elhízott nők esetében. Azt is kiemelték, hogy a túlsúlyos nőknél az aszpirin az érelzáródás miatt kialakuló szélütés kockázatát sem befolyásolta.

A szerkesztői kommentárban Dr. Andrew A. Clayton azt hangsúlyozta, hogy az aszpirint szedő nők csoportjában szignifikánsan gyakrabban fordult elő vérátömlesztést szükségessé tevő gyomor-bélrendszeri vérzés, ami nem biztos, hogy elfogadható mellékhatás. Egyetértenek a Harvard kutatócsoportjával abban, hogy mielőtt nyilvánosan ajánlanák az aszpirint mindenkinek, még célzott vizsgálatok szükségesek.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció