Naponta egy alma a szívbetegséget távol tartja

A legújabb kutatások szerint a napi rendszerességű almafogyasztás jót tesz a szív-érrendszer egészségének.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a nőkben, akik egy éven keresztül mindennap szárított almát fogyasztottak, 14 százalékkal csökkent a teljes koleszterinszint, és 23 százalékkal visszaesett a kártékony LDL koleszterin szintje.

"Nem gondoltam volna, hogy az almaevés ilyen mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét, miközben körülbelül négy százalékkal növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét" - nyilatkozta Bahram Arjmandi, a Floridai Állami Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője. Arjmandi kedden tette közzé a kutatás eredményeit a washingtoni kísérleti biológiai konferencia keretében.

A kísérletben a kutatók az almafogyasztás a szív-érrendszeri egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták. Százhatvan 45 és 65 év közötti nőt kértek fel a részvételre, akiket véletlenszerűen két csoportba osztottak. Az egyik csoport egy éven át mindennap 75 gramm szárított almát fogyasztott, a másik pedig egy évig naponta aszalt szilvát. A napi szárított alma adag körülbelül 240 kalóriát tartalmazott. Egy alma megközelítőleg 5 gramm rostanyagot tartalmaz.

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a szárított almát fogyasztó nőkben 14 százalékkal csökkent a teljes koleszterinszin, az LDL-koleszterin szintje 23 százalékkal esett vissza. A napi almafogyasztás a C-reaktív fehérje és a lipid-hidroperoxid szintjét is csökkentette, mely két anyag a szívbetegség megnövekedett kockázatát jelezheti. Az aszalt szilva hatásait (ha egyáltalán voltak) a tanulmány nem említi.

Annak ellenére, hogy a kísérletben részt vevő nők néhány száz kalóriával többet fogyasztottak naponta, az almafogyasztók testsúlya nem gyarapodott, sőt átlagosan 1,5 kilogrammot fogytak. Jessica Shapiro dietetikust ez egyáltalán nem lepte meg, mert véleménye szerint az étrend almával történő kiegészítése a rosttartalomnak köszönhetően jobban eltelítette a nőket. Az alma húsa zselészerű anyaggá válik a bélrendszerben, amely elkapja a koleszterint, és kiviszi a szervezetből. A szakértő szerint az alma olyan, mint egy természetes "fogkefe", amely a káros anyagokat kitisztítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: