Nagy változás jön a gyógyszergyártásban

A most klinikai tesztelési fázisba lépő orvosság gyártói máris egy rákgyógyszer kifejlesztésén dolgoznak.

Az orvostudmány mind változatosabb területeken veti be a gépi tanulás (machine learning) és a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, azaz AI) hatékonyságát, hogy felvegyék a harcot a legkülönfélébb betegségekkel, s mind pontosabbá tegyék a diagnosztikát. Most először pedig egy olyan gyógyszermolekula felhasználásával készült orvosságot fognak embereken tesztelni, melyet egy mesterséges intelligencia (AI) "talált fel". Az Exscienta nevű brit start-up és a japán Sumitomo Dainippon Pharma gyógyszergyár által közösen alkotott szert az obszesszív-kompulzív zavarban (más néven: kényszerbetegség, ami angolul obsessive-compulsive disorder, OCD) szenvedők kezelésére kívánják használni.

Ötödére rövidítette a fejlesztési időt

Általában egy új gyógyszer útja a kifejlesztéstől a tesztekig 5 évig tart, de az AI-alkotta szer esetében ez mindössze 12 hónap volt.

gyógyszerlabor
gyógyszerlabor

Az Exscienta vezérigazgatója, Andrew Hopkins professzor szerint "ez egy kulcsfontosságú mérföldkő a gyógyszer-fejlesztésben". A BBC-nek úgy fogalmazott: "láttunk már betegeket diagnosztizáló, a páciensek adatait elemző mesterséges intelligenciákat, de ez most az AI közvetlen felhasználása egy új gyógyszer megalkotásában".

A technológia rohamos fejlődése nemcsak mindennapi életünket, de az egészségügyet is egyre inkább átformálja. Így a jövőben várhatóan a mesterséges intelligencia, a virtuális valóság, és a telefonhoz csatlakoztatható, hordozható orvosi eszközök állnak majd a gyógyítás középpontjában. Erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

A DSP-1181 névre keresztelt molekulát egy olyan algoritmus segítségével alkották meg, ami egy óriási adatbázist fésült át potenciális hozzávalók után, megadott paraméterek alapján. "Milliárdnyi döntés előzi meg a megfelelő molekula megtalálását, mielőtt elhatározzák, hogy gyógyszert fejlesztenek belőle" - mondta Hopkins professzor. "Ennek az algoritmusnak az a szépsége, hogy agnosztikus, azaz egyetlen betegség mellett sem elkötelezett, vagyis mindegyikhez használható" - tette hozzá. Az első gyógyszer most fog a klinikai tesztek fázisába lépni Japánban, ami - ha sikeres lesz - akkor további vizsgálatok követik majd világszerte.

Tíz éven belül minden gyógyszer így készülhet

A vállalat már olyan potenciális gyógyszerek kifejlesztésén dolgozik, amik a rák vagy a kardiovaszkuláris betegségek gyógyítására lehetnek alkalmasak, s bíznak benne, hogy az év végére egy újabb, így felfedezett gyógyszermolekula felhasználásával készült orvosság jut majd a klinikai tesztek fázisába.

"Ez az év az első, amikor AI-tervezte gyógyszer született, de az évtized végére az új orvosságok mindegyikét potenciálisan mesterséges intelligenciák fogják kifejleszteni" - jósolta a professzor.

Paul Workman, a rákkutató intézet vezérigazgatója a kutatástól független szakértőként úgy fogalmazott az áttörés kapcsán, hogy szerinte a mesterséges intelligenciák hatalmas lehetőséget rejtenek új gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére. "Izgatottan várom, hogy lássam az első olyan gyógyszer klinikai tesztelését, amit a kutatók AI segítségével készítettek, ami nagyban meggyorsította a felfedezés és fejlesztés folyamatát."

Forrás: BBC

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés