Műtéti altatás: minden 500. beteg felébred

Rémálomba illő helyzet, de a felmérés szerint minden ötszázadik beteg felébred a műtőasztalon.

Amikor a betegeket a műtéttel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezték, a korábban feltételezettnél sokkal többen számoltak be arról, hogy valamire emlékeztek a műtétből. A jó hír az, hogy nagyon keveseknek okoz rossz érzést ez az élmény. Valójában egyfajta „harmadik tudatállapotban” vannak, amikor homályosan tisztában vannak azzal, ami körülöttük történik, de – ami a legfontosabb – nem éreznek fájdalmat .

Az elmélet Jaideep Pandit professzortól származik, az Oxfordi Egyetem aneszteziológusától, aki több korábbi kutatást tekintett át a témában. Kiderült, hogy a beavatkozás után nem sokkal megkérdezettek körében minden ötszázadik beteg emlékszik valamire a műtétből. Pandit elemzéséből azonban az is kiderült, hogy ennél sokkal kevesebben, csupán minden tizenöt ezredik beteg tesz említést erről az orvosoknak. Ez pedig arra utal, hogy az érintett betegek többségét az adott pillanatban nem zavarja az élmény.

Ön is fél attól, hogy felébred műtét közben?

Valószínűleg homályosan hallják a személyzet beszélgetését körülöttük a műtőben, esetleg még a szikét is érzik a bőrükön, de nem éreznek fájdalmat. Pandit professzor az lapnak azt nyilatkozta, hogy az egy az ötszázból és az egy a tizenötezerből arányú előfordulás közötti különbség arra utal, hogy a betegek még azokban a ritka esetekben is "semleges" érzést tapasztalnak, amikor valamiféle tudatossággal rendelkeznek az eseményekkel kapcsolatban. Ezt a jelenséget nevezi a professzor „dizanesztéziának”.

"A dizanesztéziát egy kirakós játékhoz hasonlítanám" - magyarázta Pandit. "Ha az éberség azt jelenti, hogy a beteg képes felismerni a puzzle által ábrázolt képet, az anesztézia az, ami elveszi a kirakós darabjait. Elérkezik egy pont, amikor már olyan sok darabot elveszünk, hogy nem lehet felismerni a képet, mégis látni lehet, hogy ez egy kirakós játék. Ezt nevezem dizanesztéziának: a beteg láthatja a kirakós darabjait, de nincs felismerhető kép, ezért nem is érdekli."

A szakértő azt is hozzátette, hogy a jelenséget az anesztetikum nem megfelelő beadása okozhatja, illetve az, hogy egyesek genetikailag másképp reagálnak a gyógyszerekre.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: