Műtét után szteroid?

Fokozza az utóvérzés veszélyét a mandulaműtét után beadott dexametazon (szteroid), ám a hányinger és hányás előfordulását lecsökkenti az előzetes eredmények szerint. A vérzés rizikó miatt azonban biztonsági okokból meg kellett a vizsgálatot szakítani.

Az eredmények alapján tehát a gyermekeknek mandulaműtétkor megelőző céllal beadott dexametazon veszélyes, és amíg megfelelően tervezett, érvényes vizsgálattal be nem bizonyítják az ellenkezőjét, az adása kerülendő, fejtette ki véleményét Dr. Martin R. Tramer, a Genfi Egyetemi Kórház vezető altatóorvosa. A legnagyobb dózis szteroidot kapó gyerekeknél az utóvérzés esélye hétszeresnek bizonyult, áll a Journal of the American Medical Association decemberi számában megjelent cikkben.

A mostani következtetések azonban ellentmondanak az amerikai orvosok tapasztalatainak. Dr. Ramzi Younis, a Miami Egyetem Orvostudományi Karának gyermek-fül-orr-gégésze. A szakember húszéves gyakorlata alatt évente 500-1000 mandulaeltávolítást végzett, és számos kollégájához hasonlóan általában 0,4 mg dexametazont adott testsúlykilogrammonként, ám ilyen típusú vérzést nem tapasztalt. Az Egyesült Államokban csaknem százkilencvenezer mandulaeltávolító műtétet végeznek minden évben. Az operáció természetes velejárója az émelygés, esetenként hányás, valamint a fájdalom és a vérzés. A műtétet gyakran járóbeteg-ellátás keretében végzik. A fájdalomcsillapításra nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszereket szoktak alkalmazni, melyek azonban fokozzák a vérzés rizikóját.

A mostani vizsgálatba 215, egy svájci oktatókórházban mandulaműtéten átesett gyermeket vontak be. Négy csoportba osztották őket: placebót, 0,05 mg/kg, 0,15 mg/kg vagy 0,5 mg/kg dexametazont kaptak. A szteroid vagy a placebo mellett acetaminofen-kodeint és ibuprofent (nem-szteroid gyulladásgátló) is adtak a fájdalom csillapítására. Minél nagyobb dózisban kapták a gyermekek a dexametazont, annál kevesebbszer fordult elő hányinger és hányás, illetve annál kevesebb ibuprofenre volt szükség. 24 óra elteltével a placebócsoport 44 százalékában jegyeztek fel hányingert vagy hányást. A 0,05 mg-os csoportban ugyanez a szám 38 százalék, a 0,15 mg-osban 24 százalék, míg a 0,5 mg-osban 12 százalék volt. Az utóvérzés előfordulásának aránya azonban ugyanebben a sorrendben 4 százalék, 11 százalék, 4 százalék és 24 százalék volt. A vérzéssel visszatérő betegek felénél újabb műtétre került sor. Az USA-ban a vérzés előfordulása általában 4 százalék, közülük 10 százaléknál van újabb operációra szükség. A szteroid miatti fokozott vérzésrizikót a kutatók a sebgyógyulás zavarának tudják be.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)