Mitől érezzük magunkat rosszul, amikor betegek vagyunk?

Az alvást szabályozó agyi jelzőrendszer felelős a betegség alatt kialakuló levertségért is - derült ki az Oregon Health & Science Egyetem kutatásából.

Az eredmény azért is érdekes, mert arra utal, hogy az alvászavarok kezelésére kifejlesztett egyik új gyógyszerosztály visszafordíthatja az akut betegségekkel járó inaktivitást és kimerültséget. Bár ezeket a gyógyszereket eredetileg a narkolepszia kezelésére szánták, a The Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint akut és krónikus betegségekben szenvedő betegekben helyreállíthatják az energia és a motiváció szintjét.

"Mindnyájan tudjuk, milyen az, amikor egy akut betegség alatt rosszul érezzük magunkat. Különösen a krónikus betegségekben szenvedők esetében romlik jelentősen a motivált viselkedések szintje. Nincs kedvük felkelni, és semmit sem akarnak csinálni. Eddig azonban nem ismertük az e mögött álló agyi mechanizmusokat" - számolt be a kutatás vezetője, Daniel L. Marks. "Kutatásunk elsőként mutatta ki, hogy az a neurotranszmitter rendszer, amelyet korábban elsődlegesen az alvás szabályozásában ismertek, rendkívüli jelentőséggel bír a motivációs és a mozgás fenntartásáért is az akut és krónikus betegekben."

A betegség okozta letargia okának meghatározása érdekében a kutatók patkányok agyát vizsgálták, melynek idegi aktivitása nagyon hasonlít az emberi agyhoz. Kimutatták, hogy az akut és krónikus gyulladás által okozott letargiát a testmozgást és az izgalmi állapotot szabályozó orexin rendszer közelében lévő gyulladásérzékeny idegsejtek speciális populációja váltja ki. Amikor a kutatók orexint adtak be a patkányoknak, helyre tudták állítani az orexin jeltovábbítást, és ezáltal helyreállították a motivált viselkedést és mozgást.

Az eredmény arra utal, hogy az orexin-pótlás hatékony kezelés lehet a betegség által kiváltott letargia ellen. Mivel e lényeges neurotranszmitter rendszer zavara súlyos alvászavarhoz vezethet, az orexint utánzó gyógyszerek hatékonyan javíthatják az életminőséget és az önálló élet képességét a krónikus betegek esetében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső