Minél nagyobb, annál termékenyebb

Igenis számít a méret, ha a férfiak termékenységéről van szó. Nem a hímvessző mérete vagy a herék nagysága, hanem az úgynevezett anogenitális távolság (AGD). Ha ez az átlagosnál rövidebb, hétszer gyakrabban fordulnak elő meddőségi problémák.

A végbélnyílás és a herezacskók alsó pólusának távolsága (az úgynevezett anogenitális távolság) és a termékenység között összefüggés mutatható ki, éppúgy, mint az ondó mennyisége és a spermiumszám között. Minél kisebb az AGD, annál valószínűbb, hogy a férfinak alacsony a spermiumszáma is.

"A jövőben így egy igen egyszerű szűrővizsgálatra lesz lehetőség" - véli a cikk társszerzője, Shanna Swan, a Rochesteri Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa. "Mindenki által elvégezhető, nem invazív beavatkozás lesz, ráadásul az érték állandó, nem érzékeny a környezeti tényezőkre, mint a spermiumszám, amely a stressz, a megfázás vagy a kinti hőmérséklet függvényében változhat" - magyarázza a szerző egy telefoninterjúban. A kutatók szerint ha valakinek rövid az anogenitális távolsága és meddőségi problémái is vannak, mielőbb célszerű meddőségi centrumba irányítani, mert nagy valószínűség szerint csak így fog gyermeke születni.

A vizsgálatok során 126 férfi AGD-jét mérték meg, olyanokét akik 1988-ban vagy azután születtek. Ez alacsony szám, de statisztikailag már értékelhető adatot szolgáltat. A vizsgálat során nem foglalkoztak azokkal a tényezőkkel, amiknek hatására rövid AGD alakul ki.

Korábban, 2005-ben és 2008-ban megjelent tanulmányok a ftalátok méhen belüli hatásaival és az AGD kapcsolatával foglalkoznak. A ftalátokat széles körben használják az iparban, a kozmetikumok éppúgy tartalmazzák, mint egyes illatanyagok, samponok, szappanok, műanyagok és egyes növényvédő szerek. A vizsgálatban a vegyület szintjét mérték a terhes kismamák vizeletében. Azoknak a kismamáknak a fiai, akiknél magas volt a vizelet ftalátszintje, 10-szer gyakrabban rendelkeztek az átlagosnál alacsonyabb AGD szintekkel.

Swan szerint, aki a korábbi közlemények társszerzője is volt, bizonyították az összefüggést a rövidebb AGD és a ftalátok között. A korábbi közlemények nem foglalkoztak a phthalátok közvetlen hatásával, de felhívják a figyelmet az AGD jelentőségére - bármi is hasson az AGD hosszára, az befolyásolja a spermiumszámot is. A közlemény az Environmental Health Perspectives című szaklapban jelent meg.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: