Miért vágyunk hamburgerre a fogyókúránk után?

Azok a fogyókúrázók, akik hirtelen sok kilótól szabadulnak meg, nagyobb valószínűséggel vissza is hízzák azt, sőt még többet is, aminek oka abban rejlik, hogy agyuk másképp kezd reagálni a stresszre.

A Pennsylvania Egyetem kutatói Tracy Bale vezetésével egereken végeztek kísérleteket. A rágcsálók egy csoportját szigorú diétára fogták, és a kísérlet végén azt tapasztalták, hogy ezek az egerek sokkal több magas zsírtartalmú ételt fogyasztottak azoknál, akik nem voltak diétán. Bale és munkatársai emellett azt is megfigyelték, hogy a diétázó egereknek megnőtt a kortikoszteron-szintjük, továbbá megváltoztak a stresszt és az evési szokásokat szabályozó génjeik.

Korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy egyes élmények képesek megváltoztatni a DNS szerkezetét, vagyis epigenetikus változásokat idéznek elő. Ez történt az egerekkel is, amelyekben még azután is, hogy újra annyit ehettek, amennyit akartak, és visszanyerték eredeti súlyukat, megmaradtak ezek a változások. Amikor a kutatók a rágcsálók számára stresszes helyzetet idéztek elő, megfigyelték, hogy azok az egerek, amelyek korábban diétáztak, sokkal több zsíros ételt ettek, mint a kontrollcsoport egerei.

Az eredmények magyarázatot adnak arra, miért esik olyan jól egy szelet pizza egy nehéz nap után, és azt is segítenek megérteni, miért jelentkezik sok diétázónál a jojó-effektus, azaz, miért fordul elő, hogy egy jelentősebb fogyás után nem sokkal még a kiindulási súlyuknál is kövérebbek lesznek.

"A kutatás eredményei világosan jelzik, hogy a fogyókúra nem csak a stresszt növeli, hanem ténylegesen át is programozza az agyunkat" - foglalta össze a tapasztalatokat Bale.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: