Miért vagyunk éhesen morcosak?

Amikor valaki éhes, nagyobb valószínűséggel viselkedik dühösen vagy agresszívan. A kutatóknak végre sikerült kideríteniük ennek az okát is: a viselkedést szabályozó hormon, a szerotonin szintje ingadozni kezd, amikor nem ettünk vagy stresszesek vagyunk.

A Biological Psychiatry legfrissebb számában megjelent tanulmányukban a Cambridge-i Egyetem kutatói azt írják, hogy a szerotoninszint ingadozása befolyásolja a düh szabályozásáért felelős agyi területeket.

"Évtizedek óta tudjuk, hogy a szerotonin kulcsszerepet játszik az agresszió szabályozásában, de csak a közelmúltban vált elérhetővé az a technika, amellyel az agyat vizsgálni tudjuk, és kimutathatjuk, pontosan hogyan segít a szerotonin szabályozni érzelmi impulzusainkat. A viselkedéskutatás hosszú hagyományainak és az új technikáknak az ötvözésével sikerült kimutatnunk azt a mechanizmust, ahogyan a szerotonin az agressziót befolyásolja" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Molly Crockett.

Kísérletük során a kutatók egészséges önkéntesek étrendjét szabályozták, hogy ezáltal manipulálják szerotoninszintjüket. Ezután az alanyok agyát funkcionális MR-rel vizsgálták, miközben különböző arckifejezésű (dühös, szomorú vagy semleges) emberek fényképeit nézték. Kiderült, hogy az alacsony szerotoninszint következtében az egyes agyterületek közötti kommunikáció a szokásosnál gyengébb lett. A kutatók úgy vélik, hogy amikor ez bekövetkezik, az agy nehezebben képes szabályozni a dühre adott érzelmi válaszokat.

Az eredmények számos olyan pszichiátriai betegség esetében felhasználhatók, amelyek esetében az erőszak gyakori problémát jelent, így remélhetőleg többek között a váltakozó explozív zavar kimutatásának és kezelésének fejlesztéséhez is vezethetnek majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: