Miért születik valakinek csak fia?

Néhány családban a matematikai valószínűséget meghazudtolva egymás után három, négy, néha öt, hat fiú vagy leány is születik. Hiába próbálkoznak a szülők ellenkező nemű gyermekkel megszakítani a sort. Véletlenek pedig nincsenek...

A fiúnemző- vagy leánynemző-képesség, vagyis az, hogy egy férfi inkább fiúkat vagy inkább leányok születéséhez járul hozzá, örökletes - derül ki egy észak-amerikai és európai családfákat, illetve népességi adatokat elemző statisztikai kutatásból.

A Newcastle Egyetem kutatói összesen 927 különböző családfa és összesen több mint félmillió ember családi viszonyait elemezték. Egyértelműen kiderült, hogy a sok fivérrel rendelkező férfiak nagy valószínűséggel inkább fiú utódokat nemzettek. A tendencia olyan férfiak esetében is megmutatkozott, akiknek inkább lánytestvéreik voltak, nekik ugyanis inkább leányaik születtek.

A gyermekek nemét az apától kapott nemi kromoszómák határozzák meg. A nők két X, a férfiak egy X és egy Y kromoszómát kapnak szüleiktől. Minden petesejtben egy X nemi kromoszóma van, így a megtermékenyítéskor az határozza meg a leendő gyermek nemét, hogy X-es vagy Y-os spermium juttatja be nemi kromoszómáját a petesejtbe. Jelenleg nem ismerünk olyan mechanizmust, ami szerint a petesejt választaná ki azt a hímivarsejtet, ami megtermékenyítheti, így feltételezhető, hogy csak az apa genetikai adottságaitól függ, hogy egy adott szülőpártól milyen nemű gyermekek születnek. A nőknél a testvérek alapján nem lehet megjósolni, hogy fiúkat vagy leányokat fognak világra hozni.

A tudósok a statisztikai eredmények alapján feltételezik, hogy egy gén két változata -a genetika nyelvén allélje - határozza meg, hogy az X vagy Y nemi kromoszómát hordozó spermiumok milyen arányban termelődnek a férfiban; hogy több X vagy több Y kromoszóma kerül a spermiumokba, vagy pedig egyenlő arányban vannak X-es és Y-os hímivarsejtek.

Ez a genetikai jelenség magyarázhatja azt is, miért született az Első Világháború után több fiúgyermek, akik így mintegy pótolni tudták a társadalom nagy férfiveszteségét.

Hiszen a több fiúval rendelkező családok esetében - részben a fiúgyermekek közötti korkülönbség miatt - nagyobb volt a valószínűsége, hogy a család férfitagjai túlélték a háborút, így ők azután inkább fiakat nemzettek. Az egy-egy fiúgyermekkel rendelkező családokban viszont inkább a leányok maradtak életben. Így lehetséges, hogy a háborúk után megint kiegyenlítődik a nemek aránya.

Forrás: Evolutionary Biology

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció