Miért önzők a gazdagok?

Kevesen éreznek együtt azokkal a gazdagokkal, akik tízmilliókat buktak a legutóbbi tőzsdei lejtmenet miatt. Egy új tanulmány rávilágított, hogy a gazdagokat sem igazán foglalkoztatják azok az emberek, akik alig tudnak kijönni a hónap végére.

Dacher Keltner pszichológus és szociológus szerint a gazdagok általában önmagukkal vannak elfoglalva, és csakis a saját jólétük érdekli őket. Mivel ilyen sok pénzük van, kevésbé empatikusak, kevésbé emberbarátiak, és jellemzően sokkal önzőbbek. Valóságos ideológiát gyártanak önérdekeik igazolására és többet gondolnak saját magukra, míg a kevésbé tehetős emberek nagyobb eséllyel segítenek másoknak.

"Már 12 különböző kutatást végeztünk, amelyekben minden elképzelhető módon mértük az empátiát és a társas viselkedést, és mindegyik ugyanazt az eredményt hozta" - nyilatkozta a kutató. "A kevésbé tehetősek - bárhogy is nézzük - nagyobb empatikus készséget, proszociális viselkedést és együttérzést mutatnak."

Keltner egyik kísérletében videofelvételeket készített különböző csoportokról társalgás közben. A gazdagok szórakozottabbak voltak, többet nézegették a mobiltelefonjukat, firkálgattak és kerülték a szemkontaktust. A kevésbé tehetősek ezzel szemben szemkontaktust létesítettek beszélgetőpartnerükkel, és gyakrabban bólogattak annak kifejezésére, hogy érdekli őket, amit hallanak.

Egy másik kísérlet során éhező afrikai gyerekek fényképeit mutatta a gazdag alanyoknak, és közben érzékelőket csatlakoztatott a mellkasukra, amelyek a bolygóideg reakcióját mérték. Ez az ideg segít az agynak rögzíteni és reagálni az érzelmi képekre. A szegényebb alanyokban az ideg nagyobb aktivitást mutatott, mint a gazdagabbakban.

A pszichológusok kísérletei részletesebben a Current Directions in Psychological Science szaklapban olvashatók.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: