Miért léteznek a férfiak?

Nem csak az evolúciókutatókat izgatja a kérdés, hogy miért is léteznek férfiak? Kutatók most a Nature szakfolyóiratban próbálnak erre válaszokat adni.

Számos fajra igaz az a kijelentés, hogy a hímek evolúciós előnyeit nem is olyan könnyű összefoglalni. A University of East Anglia kutatói azt állítják - rájöttek, miért léteznek hímek: azért, hogy biztosítsák a versenyt a nőstények számára, ugyanis ennek hatására marad egészséges egy faj. Erről szóló tanulmányukat a Nature szakfolyóiratban publikálták.

Az állatvilágban csigáknál, ízeltlábúaknál, hüllőknél, de még a cápáknál, illetve ezek egyes fajainál is ismert a parthenogenesis, azaz a szűznemzés jelensége. Nincs szükség itt hímekre, az embrió ugyanis egy megtermékenyítetlen petesejtből fejlődik ki. Ezzel sokkal több utódot lehet a világra hozni, miért van akkor mégis szükség a spermiumokra ? Matt Gage professzor, a University of East Anglia kutatóprofesszora azt állítja: az állatvilágban a szűznemzés ritka jelenség, és ennek is megvan a maga oka.

Ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek - tartja a mondás. Ugyan nem pontosan az eredeti értelmében, de ez valamennyire igaz a férfiakra is. Ahogy egy nő kilép az ajtón, a férfiak egyből elfelejtik, hogy egyébként nem egyedül élnek abban a lakásban, és be kellene tartani pár szabályt. A részletekért kattintson!

A professzor szerint a férfiak (illetve a hímek) az úgynevezett szexuális szelekció jelenségével biztosítják fajuk egészségét és fennmaradását: a legrátermettebb hímek szaporodnak a nőstényekkel és az ő génjeik öröklődnek tovább. Ez magyarázza azt is, hogy miért "vállalják be" a fajok a nagy kockázattal járó szexet és ennek következményeit is annak ellenére, hogy csak az utódok fele képes a további utódnemzésre is.

A párválasztási folyamat ugyanis kikoptatja egy fajból a káros genetikai mutációkat és biztosítja a hosszútávú túlélést. A tanulmányt egy mintegy tíz évig tartó kísérlet előzte meg, amelyben a gyakori Tribolium lisztbogarakat tenyésztették és vizsgálták laboratóriumi körülmények között: azt figyelték, hogy a bogarak különböző csoportjai között milyen intenzitással folyik a szexuális szelekció.

Miért léteznek a férfiak?

Voltak olyan csoportok, ahol 90 hím jutott 10 nőstényre, de volt olyan is, ahol csak egy hím és egy nőstény került egymás mellé. 50 generáció megszületését követően a kutatók megvizsgálták a különböző populációk genetikai egészségét és a következőt tapasztalták: ahol erősebb volt a szexuális szelekció, ott jobb volt a közösség genetikai egészsége a beltenyészet ellenére is. A gyenge vagy nem létező szexuális szelekció viszont rosszabb genetikai egészséghez vezetett: olyannyira, hogy a gyengébb populációk 10 generáción belül kihaltak.

Gage professzor hozzátette: szex nélkül a káros gének fertőzhetik a későbbi generációk életét, minden egyes generáció gyakorlatilag közelebb kerül a kihaláshoz ennek révén. A szex tehát biztosítja azt, hogy fajunk az elkövetkező évezredekben is a lehető legjobban éljen túl.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)