Miért csak egy szót ismer Hodor a Trónok harcából?

Hodor hodor hodor. Hodor hodor? Hodor! A Trónok harca (Game of Thrones) sorozat rajongói azonnal érteni fogják, miről van szó. A beszédkészség hiánya egy agyi területnek a sérülése miatt alakul ki.

Akiknek valamilyen okból kimaradt, hogy kiről van szó: Hodor a Stark család istállófiúja, aki csak egyetlen szót tud kiejteni: hodor. Akik a könyveket is olvasták, tudják, hogy nem ez az igazi neve (érdemes elolvasni a könyveket, nem fog csalódást okozni!), ezt a becenevet onnan kapta a szereplő, hogy mást nem is tud mondani. Az viszont biztos, hogy a könyvek írója, George R. R. Martin példaértékűen mutatja be azt az állapotot, amelyet az orvostudomány csak expresszív afáziának hív.

1861-ben Paul Broca francia orvos készített feljegyzéseket egy pácienséről, Louis-Victor Leborgne-ról, aki családja szerint igen lassan, 20 év leforgása alatt vesztette el szövegalkotási képességét. Míg szövegértése és más mentális képességei érintetlenek maradtak, Leborgne Hodorhoz hasonlóan csak egy szót tudott kimondani, ez volt a Tan. Leborgne halála után Dr. Broca boncolást végzett és megállapította, hogy a beteg bal agyféltekéjének homloklebenye sérült a sulcus lateralis nevű terület mellett.

 • Először is hagyjon kellő időt a társalgásra! Üljön le kényelmesen és teremtsen szemkontaktust!
 • Ha tart a társalgástól, akkor először mondjon magáról valami egyszerű információt, aztán kérdezzen olyan dolgokat, melyekre maga már ismeri a választ!
 • Beszéljen lassan, használjon rövid mondatokat és hangsúlyozza a mondatok leglényegesebb szavait!
 • Tudjon meg többet, kattintson! Ezt követően Dr. Broca még 12 olyan páciens agyát vizsgálta, akik hasonló szindrómától szenvedtek, a boncolás pedig mindig ugyanolyan vizsgálati eredménnyel zárult. A mai agykutatók a vizsgált területet Broca-területnek nevezik: ez a beszéd motoros funkciójáért felelős. Ha ez a terület sérül, a páciens képtelen helyes és összetett mondatokat képezni. Több MRI-vizsgálat után azt is tudjuk, hogy a Broca-terület szövegértési és mozgásértelmezési feladatok közben is aktív: például ez segít értelmezni nekünk azt, ha valaki éppen integet nekünk.

  2007-ben a University of California kutatói vizsgálták újra MRI-szkenekkel Broca két páciensének agyát és meglepő módon arra döbbentek rá, hogy az említett homloklebenyi sérülések sokkal kiterjedtebbek voltak, mint ahogy azt Broca állította, így valószínűleg az afázia ezen eseteihez több agyi terület sérülése is hozzájárult. Leborgne és Hodor eseteiről elmondhatjuk, hogy ezek az úgynevezett expresszív afázia extrémebb változatát példázzák.

  A Trónok harca szereplőjének expresszív afáziája van a sorozatban

  Az ettől szenvedő emberek általában "távirati stílusban" kommunikálnak, leginkább három szóval: ha azt mondják, hogy "Péter, kutya, séta", az náluk azt is jelentheti, hogy "Na most megyek és megsétáltatom Péterrel a kutyát, igaz, egy kicsit később". Az expresszív afázia fő okának a stroke-ot tekintjük: ilyenkor egy vérrög eltorlaszolja egy agyi véredény útját, aminek következtében oxigénhiány és szövetkárosodás lép fel. Expresszív afáziát a stroke-os páciensek körülbelül 12 százalékánál, valamilyen nyelvi afáziát pedig mintegy 35 százalékuknál diagnosztizáltak, okozhatja még tumor, agyvérzés, hematóma vagy valamilyen fejsérülés miatti trauma.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +26, +32 °C
  Minimum: +11, +18 °C

  A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

  Egészséget befolyásoló hatások: