Mellráktól védő tápanyag

Az eddigi orvosi kutatások friss elemzéséből az derült ki, hogy a több rostot fogyasztó nőkben alacsonyabb az emlőrák kialakulásának valószínűsége.

Kínai kutatók kimutatták, hogy az egészséges növényi összetevőket fogyasztó emberekben 11 százalékkal alacsonyabb az emlőrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a legkevesebb rostanyagot fogyasztják. Eredményeik azonban nem bizonyítják, hogy magas a rost csökkentené a rák kockázatát, mert elképzelhető, hogy a rostot fogyasztó nők általánosságban egészségesebbek, mint azok, akik nem fogyasztanak.

Míg a korábbi kutatások vegyes eredményeket hoztak a rák és a rostanyag közötti összefüggéssel kapcsolatban, a mostani vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy a rostdús étrenden élő emberekben alacsonyabb az ösztrogén szintje, amely az emlődaganat egyik kockázati tényezőjének számít.

A kutatók a helyzet tisztázása érdekében tíz korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek a nők étrendjét tanulmányozták. Az alanyokat 7-18 éven keresztül megfigyelték. Az összesen több mint 710 ezer nő 2,4 százalékában alakult ki emlőrák. A legtöbb rostot fogyasztó felső ötöd esetében 11 százalékkal volt alacsonyabb az emlőrák kialakulásának valószínűsége, mint az alsó ötödben.

Jia-Yi Dong, az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerzője hozzátette, azt sem lehet kizárni, hogy a több rostot fogyasztó személyeknek általánosságban egészségesebbek a szokásaik, ami szintén csökkentheti a kockázatot.

Christina Clarke, a Kaliforniai Rákmegelőzési Intézet kutatója szerint igaz ugyan, hogy az emlőrák kockázata és a rost közötti összefüggés viszonylag kicsi, de a rostról tudjuk, hogy mindenképpen egészséges. A rostdús étrend közismert pozitív hatásai közé tartozik például a koleszterinszint csökkentése és a fogyás. A legtöbb rostanyagot a zöldségek, gyümölcsök, babfélék és teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció