Megvan, miért eszünk többet, ha izgulunk

A Texasi Egyetem munkatársai szerint a ghrelin nevű éhséghormon a felelős azért, hogy az emberek stressz hatására miért nyúlnak csokoládéhoz, jégkrémhez, és más szénhidrátban és zsírban gazdag, kalóriadús ételekhez.

Dr. Jeffrey Zigman és munkatársainak egereken végzett kísérletei a stressz és az elhízás összefüggésének kérdésére próbáltak választ adni. A Journal of Clinical Investigation oldalain közölt tanulmány nemcsak egerek, hanem emberek esetén is fontos mérföldkőnek bizonyulhat.

Ismert, hogy a koplalás fokozza a ghrelin bélrendszerből való felszabadulását, mely hormon ezen az úton jeleket közvetít az agyba. A munkacsoport korábbi vizsgálatai szerint a stressz is emeli a vér ghrelin-szintjét, mely végeredményben a nyugtalanság csökkenéséhez vezet. Ugyanakkor egerek esetén a stressz hatására kialakuló ghrelin-növekedés elősegíti a túlzott mértékű táplálékfogyasztást, és a túlsúlyt. Ez a mechanizmus okozhatja a krónikus stresszben és depresszióban szenvedő emberek között az elhízás nagyobb arányú előfordulását.

A vizsgálat során a tudósok egy egérkísérletes modellt alakítottak ki, melynek segítségével meghatározták, mely hormonok, illetve az agynak mely területei játszanak szerepet a táplálékfelvétel folyamatában, illetve ezek hogyan változnak stressz hatására. A stresszt úgy idézték elő, hogy az alomba domináns, erőszakos viselkedésű egyedek helyeztek. A modell következtetéseket enged levonni a humán stresszes magatartásmintára.

A stresszelt állatok inkább a zsírban gazdag táplálékokat részesítették előnyben. Azonban azok a genetikailag menipulált egyedek, melyek nem reagáltak a stressz okozta ghrelin-emelkedésre, nem rendelkeztek élelem-preferenciával, és nem is ettek annyit, mint a vad típusú állatok. A jelenség vélhetően evolúciós okokra vezethető vissza, ugyanis a vészhelyzet okozta ghrelin-felszabadulás biztosítja a túléléshez szükséges kalóriákat, melynek segítségével az egyes túlélheti a veszély elmúlását.

A vizsgálat a jövőben új perspektívákat nyithat meg az elhízás kezelésében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció