-2° - +8°
Kettős front

Megváltoztatja a jövőt a génolló?

A génolló megváltoztatta a biológiát, hiszen megjelenésével a tudományág előtt teljesen új távlatok nyíltak. A technika társfelfedezőjével, Emmanuelle Charpentier-vel a Népszabadság készített interjút.

Ma a molekuláris biológiában a legnagyobb figyelem az új génollóra, a CRISPR-cas9-re irányul. A módszer gyakorlatilag forradalmasította a genetikai műveleteket. Az áttörésként értékelhető technikát két tudós dolgozta, akik 2011-ben találkoztak, s a módszerrel egy évvel később álltak elő. Egyikük, a francia Emmanuelle Charpentier, a manchesteri Euroscience Open Forumon adott interjút a Népszabadságnak.
A 48 éves kutatót tavaly a Time magazin felfedezőtársával, Jennifer Doudnával a száz legbefolyásosabb ember közé választotta. Kinevezték fertőzésbiológiával foglalkozó a berlini Max Planck Intézet igazgatójának, s alapító tulajdonosa két biotechnológiai cégnek is.

Óriási lépés előtt áll az orvostudomány: kínai tudósok a világon elsőként felnőtt emberi DNS szerkesztésére vállalkoznak. Részletek!

Amikor Puerto Rico fővárosában, San Juanban egy konferencián először találkozott Doudnával, a Kaliforniai Egyetem Berkeley campusán dolgozó biokémikussal, nem gondolta, hogy ilyen messzire jut együttműködésük. Charpentier ekkor már évek óta dolgozott munkatársaival baktériumokon, közben azonosítottak egy olyan molekulát, mely alapvető jelentőségűnek bizonyult a programozható génolló működésében, amely könnyebbé, gyorsabbá és pontosabbá tette a gének cseréjét, áthelyezését vagy éppen kiiktatását a baktériumtól egészen az emberig.
Emmanuelle Charpentier, a génolló társfelfedezője. Új világra nyitott ajtót

Emmanuelle Charpentier, a génolló társfelfedezője. Új világra nyitott ajtót

A kutató feltételezte, hogy a technika alkalmassá válhat öröklődő betegségek kiküszöbölésére. Már a kezdetekkor sejtette, hogy a rendszer nemcsak baktériumok szintjén működik, hanem fejlettebb élőlényeknél is. A Streptococcus pyogenes baktériumban megtalált fehérje, a cas9 ugyanis valami teljesen újat tudott. Ráleltek egy olyan komponensre, amely a CRISPR-cas9 rendszert még egyedülállóbbá teszi, ráadásul két RNS-molekulát használ az örökítő DNS szerkesztéséhez, és a korábbi változatoknál jóval egyszerűbb módon - mesélte a 48 éves francia professzor.
Bár a CRISPR-cas9 technikát kevésbé támadják a génmanipuláció ellen fellépő szervezetek, hiszen idegen gének bevitele nélkül is képes az örökítőanyag minden eddiginél pontosabb átszabására, azért elárulta, ő is kapott személyes fenyegető leveleket aktivistáktól. Ám mivel az egész tudományos közösség a módszer előnyeit emeli ki, a média is ebbe az irányba mozdult el. Az ezzel a technikával előállított szervezeteket ma már nem is tekintik hagyományos GMO-nak. A CRISPR-cas9 alkalmas régi fajták felélesztésére is, hangsúlyozza Charpentier, aki megerősítette, hogy a módszer ma már nélkülözhetetlen a biológusok számára.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

december 02. - december 08.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
7 680
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a Tiszántúl kivételével sokfelé várható eső, a Bakonyban havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag