Megváltoztatja a jövőt a génolló?

A génolló megváltoztatta a biológiát, hiszen megjelenésével a tudományág előtt teljesen új távlatok nyíltak. A technika társfelfedezőjével, Emmanuelle Charpentier-vel a Népszabadság készített interjút.

Ma a molekuláris biológiában a legnagyobb figyelem az új génollóra, a CRISPR-cas9-re irányul. A módszer gyakorlatilag forradalmasította a genetikai műveleteket. Az áttörésként értékelhető technikát két tudós dolgozta, akik 2011-ben találkoztak, s a módszerrel egy évvel később álltak elő. Egyikük, a francia Emmanuelle Charpentier, a manchesteri Euroscience Open Forumon adott interjút a Népszabadságnak.
A 48 éves kutatót tavaly a Time magazin felfedezőtársával, Jennifer Doudnával a száz legbefolyásosabb ember közé választotta. Kinevezték fertőzésbiológiával foglalkozó a berlini Max Planck Intézet igazgatójának, s alapító tulajdonosa két biotechnológiai cégnek is.

Óriási lépés előtt áll az orvostudomány: kínai tudósok a világon elsőként felnőtt emberi DNS szerkesztésére vállalkoznak. Részletek!


Amikor Puerto Rico fővárosában, San Juanban egy konferencián először találkozott Doudnával, a Kaliforniai Egyetem Berkeley campusán dolgozó biokémikussal, nem gondolta, hogy ilyen messzire jut együttműködésük. Charpentier ekkor már évek óta dolgozott munkatársaival baktériumokon, közben azonosítottak egy olyan molekulát, mely alapvető jelentőségűnek bizonyult a programozható génolló működésében, amely könnyebbé, gyorsabbá és pontosabbá tette a gének cseréjét, áthelyezését vagy éppen kiiktatását a baktériumtól egészen az emberig.
Emmanuelle Charpentier, a génolló társfelfedezője. Új világra nyitott ajtót

Emmanuelle Charpentier, a génolló társfelfedezője. Új világra nyitott ajtót

A kutató feltételezte, hogy a technika alkalmassá válhat öröklődő betegségek kiküszöbölésére. Már a kezdetekkor sejtette, hogy a rendszer nemcsak baktériumok szintjén működik, hanem fejlettebb élőlényeknél is. A Streptococcus pyogenes baktériumban megtalált fehérje, a cas9 ugyanis valami teljesen újat tudott. Ráleltek egy olyan komponensre, amely a CRISPR-cas9 rendszert még egyedülállóbbá teszi, ráadásul két RNS-molekulát használ az örökítő DNS szerkesztéséhez, és a korábbi változatoknál jóval egyszerűbb módon - mesélte a 48 éves francia professzor.
Bár a CRISPR-cas9 technikát kevésbé támadják a génmanipuláció ellen fellépő szervezetek, hiszen idegen gének bevitele nélkül is képes az örökítőanyag minden eddiginél pontosabb átszabására, azért elárulta, ő is kapott személyes fenyegető leveleket aktivistáktól. Ám mivel az egész tudományos közösség a módszer előnyeit emeli ki, a média is ebbe az irányba mozdult el. Az ezzel a technikával előállított szervezeteket ma már nem is tekintik hagyományos GMO-nak. A CRISPR-cas9 alkalmas régi fajták felélesztésére is, hangsúlyozza Charpentier, aki megerősítette, hogy a módszer ma már nélkülözhetetlen a biológusok számára.

Értékelje a cikket!

Tornagyakorlatok visszeres panaszokra

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős vagy közepesen felhős lesz az ég, a déli tájakon lehet záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag