Megszólaltattak egy egyiptomi múmiát

Kutatóknak sikerült életre kelteni egy háromezer éves egyiptomi múmia hangját.

Háromdimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel újraalkották a múmia hangképző szervének nagy részét. Ez a módszer lehetővé tette egyetlen - az e és az a magánhangzó közötti - hang megszólaltatását.

Megszólalt az egyiptomi pap. Képünk illusztráció, forrása: iStock
Megszólalt az egyiptomi pap. Képünk illusztráció, forrása: iStock

Megszólalt az egyiptomi pap

Furcsa dolog áll a beszédfejlődés mögött - részletek itt!

A kutatók a Leedsi Városi Múzeumban található Nesziámon egyiptomi pap múmiájával dolgoztak. Mint mondták, azért választották a pap múmiáját, mert a nyelv nagy része az enyészeté lett az elmúlt háromezer évben. A pap Kr.e. 1099 és 1069 kötött, XI. Rámszesz fáraó uralkodása idején élt. Théba papjaként valószínűleg erős hangja volt, amely kellett is a rituálékhoz. "Hangképző szervei jelen állásában egy hiteles hangot alkottunk, nem számítottunk pontos beszédegyezésre nyelvének állapota alapján" - mondta David M. Howard, a tanulmány egyik szerzője.

A létrehozott modell azonban egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához. Ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére. "Ezen dolgozunk, egy nap ez is megvalósulhat" - tette hozzá a szakember.

Közelebb hozták a múltat

A kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi pap beszédét, de így is nagy előrelépésnek számít. Az ugyanis bebizonyosodott, hogy ez a technika felhasználható arra, hogy segítse az embereket a történelmi örökség interpretálásában - mondta John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

"Amikor a látogatók a múlttal találkoznak, az egy vizuális találkozás. Egy ilyen hanggal viszont ezt megváltoztathatjuk, és a találkozást többdimenzióssá tehetjük" - magyarázta. "Semmi sem személyesebb, mint valakinek a hangja, ezért azt gondoljuk, hogy egy ilyen régi hangot hallani feledhetetlen tapasztalat. Ezzel életre kelnek az olyan történelmi helyek, mint a karnaki Nesziámon-templom" - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső