Megszólaltattak egy egyiptomi múmiát

Kutatóknak sikerült életre kelteni egy háromezer éves egyiptomi múmia hangját.

Háromdimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel újraalkották a múmia hangképző szervének nagy részét. Ez a módszer lehetővé tette egyetlen - az e és az a magánhangzó közötti - hang megszólaltatását.

Megszólalt az egyiptomi pap. Képünk illusztráció, forrása: iStock
Megszólalt az egyiptomi pap. Képünk illusztráció, forrása: iStock

Megszólalt az egyiptomi pap

Furcsa dolog áll a beszédfejlődés mögött - részletek itt!

A kutatók a Leedsi Városi Múzeumban található Nesziámon egyiptomi pap múmiájával dolgoztak. Mint mondták, azért választották a pap múmiáját, mert a nyelv nagy része az enyészeté lett az elmúlt háromezer évben. A pap Kr.e. 1099 és 1069 kötött, XI. Rámszesz fáraó uralkodása idején élt. Théba papjaként valószínűleg erős hangja volt, amely kellett is a rituálékhoz. "Hangképző szervei jelen állásában egy hiteles hangot alkottunk, nem számítottunk pontos beszédegyezésre nyelvének állapota alapján" - mondta David M. Howard, a tanulmány egyik szerzője.

A létrehozott modell azonban egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához. Ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére. "Ezen dolgozunk, egy nap ez is megvalósulhat" - tette hozzá a szakember.

Közelebb hozták a múltat

A kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi pap beszédét, de így is nagy előrelépésnek számít. Az ugyanis bebizonyosodott, hogy ez a technika felhasználható arra, hogy segítse az embereket a történelmi örökség interpretálásában - mondta John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

"Amikor a látogatók a múlttal találkoznak, az egy vizuális találkozás. Egy ilyen hanggal viszont ezt megváltoztathatjuk, és a találkozást többdimenzióssá tehetjük" - magyarázta. "Semmi sem személyesebb, mint valakinek a hangja, ezért azt gondoljuk, hogy egy ilyen régi hangot hallani feledhetetlen tapasztalat. Ezzel életre kelnek az olyan történelmi helyek, mint a karnaki Nesziámon-templom" - tette hozzá.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra