Meglepő okok, hogy miért felejtünk

Egy új tanulmány szerint teljesen normális folyamat, hogy bizonyos dolgokra emlékszünk, míg egyéb történéseket egyszerűen elfelejtünk.

Tény, hogy agyunk nagyon érdekes módon működik - a Nature Neuroscience szaklapban megjelent tanulmány szerint az új emlékek felülírják a régieket.

A birminghami egyetem és a Cambridge-ben működő Brain Sciences kutatói felfedezték, hogy az emlékek szándékos visszahívása nem is olyan egyszerű. Egy adott cselekedet lehet az oka annak, hogy korábbi emlékeket elvesztünk, másokat megjegyzünk.

"Az elfogadott nézetekkel ellentétben, egy új megközelítés kezd teret nyerni, miszerint az agynak létezik egy gátló mechanizmusa. Eszerint, ha felidézünk egy emléket, akkor azzal elnyomunk egy másikat. Sokak számára ez meglepő lehet" - mondja Dr. Maria Wimber a tanulmány egyik vezetője.

Mi a demencia? Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések meglassulnak. Normál esetben is bekövetkezik a gyors képzettársítás képességének csökkenése, ezt azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ellensúlyozni. Az életkor előrehaladtával - bár nem törvényszerűen -, előfordulhat feledékenység, de ez normál esetben nem romlik. Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek betegség következtében hanyatlanak. Tudjon meg többet a betegségről, kattintson! A felmérésben résztvevők agyi aktivitását MRI-vizsgálattal követték a kutatók, miközben arra kérték őket, hogy idézzék fel azokat az emlékeket, amik a korábban megmutatott képek alapján jutottak eszükbe. A vizsgálat közben többször is megkérték erre a résztvevőket. Minden ilyen memória-felidéző résznél egyre élénkebbek lettek ezek az emlékek. Az eredmények ennek alapján azt mutatták, hogy az egyéb emlékeket nehezebb volt visszakeresniük a résztvevőknek, mint azokat, amikre többször kellett visszaemlékezniük.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy ez a mechanizmus nem korlátozódik meghatározott típusú emlékekre, hanem az összes memóriafajtát érinti. Valójában azonban az emberek emlékezőtehetsége egyénileg is változik. A kutatók úgy gondolják, hogy minden ember agya egyénileg képes szabályozni ezt a fajta felejtési mechanizmust.

Dr. Wimber szerint a tanulmány rávilágított arra, hogy a felejtésnek van egy hihetetlenül nagy haszna, méghozzá az, hogy agyunk megpróbálja leküzdeni a negatív emlékeket. Így a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy olyan területen alkalmazzák ezt a felfedezést, ahol valóban segíteni tudnak az embereken.

Mindettől függetlenül fontos, hogy fejlesszük memóriánkat , emlékezőtehetségünket.

A felejtés néhány trükkel megelőzhető

A felejtés néhány trükkel megelőzhető

Íme, 4 memóriajavító tipp!

  • Legyen aktív. Az agy is egy izom, amit edzeni kell. Fejtsen keresztrejtvényt, tanuljon nyelvet, játsszon memóriajátékokat, amelyek segítenek megőrizni az agy aktivitását. A rendszeres aerob testmozgás is fontos. Ez a fajta mozgás ugyanis aktivizálja a hippokampuszt, ami az emlékezésért és a tanulásért is felelős része agyunknak.
  • Ismételjen. Nem emlékszik a nevekre, címekre? Erősítse meg agyában az adott emléket azzal, hogy ahányszor hallja megismétli azt, használjon asszociációkat, hogy még erőteljesebbé tegye az emléket.
  • Aludjon. Az alvás fontos szerepet játszik abban, hogy az emlékek megragadjanak az agyban. A túl kevés alvás összefüggésbe hozható az agy csökkentő tanulási képességével és a feledékenységgel.
  • Rendszerezzen. Könnyebb megjegyezni az adott eseményeket, határidőket, ha szervezetten kezeli az információkat. Írja fel a találkozók időpontját, ezzel is ismétel, és elősegíti a visszaemlékezést. Az elektronikus naptárak a számítógépen vagy az okostelefonon mindig kéznél vannak. Használja a hangfelvevő funkciót is, hogy jobban meg tudja jegyezni a teendőket.

A cikk a https://www.yahoo.com/health összeállítása alapján készült.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: