Meglepő felfedezés az agyi immunsejtekről

Eddig ismeretlen, alapvető fontosságú kapcsolatot fedeztek fel az idegsejtek és az agyi immunsejtek között - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Amikor megsérül egy agyterület - például egy fejet ért durva ütés vagy oxigénhiány következtében -, akkor rengeteg idegsejt szenved károsodást. Ezeket helyre kell állítani vagy - ha ez már nem lehetséges - el kell tüntetni. Ezt a munkát az agy fő immunsejtjei végzik, amelyeket mikrogliasejteknek neveznek. Ezek az agyi immunsejtek állandóan járőröznek az agyban és figyelik az idegsejtek állapotát. Sérüléskor akár percek alatt körbeveszik a károsodott agyterületet, és bekebelezik a már elhalt vagy halálra ítélt idegsejteket.

Korábban kiderült, hogy a mikrogliasejtek rendszeresen lecsipkedik az idegsejtek nyúlványainak végződéseit (a szinapszisokat, amelyekkel egymáshoz kapcsolódnak). Ez segíti a kapcsolatok karbantartását és megújulását. Ez ahhoz hasonlítható, mint amikor egy kertész rendszeresen megmetszi egy fa ágait. A kérdés az volt, hogy vajon az idegsejtek belső állapotát is ezzel a "kertészkedéssel" mérik-e fel a mikrogliasejtek.

agy, anyi kapcsolatok, idegsejtek, immunsejtek, stroke, idegrendszeri károsodás,
agy, anyi kapcsolatok, idegsejtek, immunsejtek, stroke, idegrendszeri károsodás,

A forró pontok jelentik a kulcsot

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Neuroimmunológia Kutatócsoportjának tudósa, Dénes Ádám és kutatótársai is erre voltak kíváncsiak. Abból indultak ki, hogy az idegsejtek nyúlványainak végei túl messze vannak a sejt központi részétől - a sejttesttől, ahol a sejt sorsát meghatározó folyamatok zajlanak. A magyar kutatók azonban az idegsejtek sejttestének membránján apró "forró pontokat" találtak, amelyeken keresztül fokozottan szabadulhatnak fel kis buborékokban különféle anyagok az idegsejt környezetébe. Azt is megfigyelték, hogy a mikrogliasejtek sok időt töltenek ezeknél a forró pontoknál.

Furcsa dolog derült ki az emberi agyról - részletek itt!

A forró pontok ideálisak az idegsejtek és mikrogliasejtek közötti kommunikációra, a mikrogliasejtek ugyanis itt folyamatosan nyomon követhetik az idegsejtek állapotát - vélik a kutatók. A mikroglia tehát a most felfedezett új kommunikációs útvonalon lehet képes érzékelni az idegsejtek sérülését, majd segíteni regenerációjukat. Mindez új alapokra helyezi a mikroglia és az idegsejtek közti kommunikációról alkotott eddigi ismereteket.

Új terápiás irányok nyílhatnak

A kísérleteket egér stroke-modellben végezték, azonban a most felfedezett idegsejt-mikroglia kapcsolat nagy valószínűséggel más idegrendszeri betegségekben is fontos szerepet játszhat. A tudósok a következőkben azt vizsgálják, hogy a mikroglia és az idegsejt kommunikációja miként változik meg például Alzheimer-kór, epilepszia vagy érrendszeri eredetűdemenciaesetén.

A most felfedezett kapcsolat az emberi agyban is működik, így a tudósok reményei szerint új terápiás irányok nyílhatnak meg. A cél, hogy a mikroglia minél korábban észlelje, ha az idegsejttel baj van. Ezt követően lehetne gátolni azokat az útvonalakat, amelyeken fokozódik az idegsejtek sérülése, illetve segíteni azokat, amelyeken keresztül a mikroglia képes az idegsejtek működését regenerálni. Az új felfedezés megmentheti a sérült idegsejteket, és kikövezheti a stroke és más idegrendszeri betegségek gyógyításának útját.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció