Mégis, melyik nem fecsegősebb?

A nők és férfiak közötti biológiai különbségek a beszédességben nem mutatkoznak meg

Bár a mindennapi életben ezt nehéz lenne igazolni vagy cáfolni, régóta tartja magát a nézet, miszerint a nők többet beszélnek, pletykálnak. Ha a gyerekek anyanyelvre tanításában betöltött szerepüket nézzük, még hasznos is lehetne, hogy a nők többet tudnak beszélni, de úgy tűnik, nem ez a helyzet.

A korábbi tévhit egy olyan vizsgálaton alapult, mely kimutatta, hogy a nők naponta 20.000, míg a férfiak mindössze 7000 szót ejtenek ki. Egy újabb, az amerikai Austini Egyetemen végzett vizsgálat ennek ellentmondani látszik. Ezúttal, 1998 és 2004 között 396 egyetemistát vizsgáltak 2-10 napon keresztül úgy, hogy jártukban-keltükben folyamatosan rajtuk volt egy diktafon. A szerkezet egy dologban különbözött lényegesen a korábbi vizsgálatban használt kismagnótól, hogy nem lehetett kikapcsolni. Ahelyett, hogy ebből a férfiak és nők viselkedésének további vonásaira következtetnénk, folytassuk a kísérlet körülményeinek leírását. A készülék nem működött 24 órán keresztül, csak 12,5 percenként kapcsolt be harminc másodpercre. A kísérleti személyek azonban nem tudhatták, mikor vesz a készülék, és mikor van kikapcsolva, így végül teljesen fesztelenül végezték aktuális napi teendőiket. A kiértékelés végül megmutatta, hogy 17 órás ébrenlétre számolva férfiak és nők egyaránt nagyjából 16.000 szót mondtak ki. Különbségek nem a nemek, sokkal inkább az eltérő személyiségtípusú és pszichés beállítottságú kísérleti személyek között mutatkoztak. Márpedig nők és férfiak között egyaránt vannak szószátyár és szófukar típusok. Feltételezhető, hogy a megállapítások nem csak az egyetemista korosztályra vonatkoznak, hanem a széles társadalmi rétegekre is igazak. Beszédünk tehát nem beszédes a biológiai különbségek tekintetében.

Forrás:
Mehl, M.R., Vazire, S., Ramírez-Esparza, N., Slatcher, R.B., Pennebaker, J.W.: Are Women Really More Talkative Than Men, Science, 2007. július, Vol. 317. 5834. sz. 82. o.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: