Megint többet sejtünk a szklerózis multiplex kialakulásáról

A neurofascin fehérje elleni antitest kulcsszerepet játszhat a szklerózis multiplex (SM) kialakulásában - derül ki a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem és a Max-Planck-Intézet martinsriedi neurobiológiai kutatóközpontjának tanulmányából.

A SM fellángolások során rosszabbodó, az idegpályák idegsejtjeinek hosszanti nyúlványai, az axonok maradandó sérülésével járó, mozgáskorlátozottsághoz vezető krónikus idegrendszeri betegség. A betegek vérének vizsgálata során fedezték fel a neurofascin (NF) nevű fehérje elleni antitestet. Ez a fehérje, pontosabban az NF186 és az NF155 fehérjék, az axont borító fehérjehüvely befűződéseinél, az axon szabadon lévő részeinél fordul elő. Az antitest mindkét neurofascin-fehérjét felismeri.

Sejtkultúrán végzett vizsgálatoknál az antitest blokkolta az idegnyúlvány ingerületvezetését, állatkísérletben pedig igazolható volt az érintett idegszál sérülése, és a betegség rosszabbodása. Ahhoz, hogy ezek az antitestek egyáltalán eljuthassanak az idegek közelébe, és ott károsodásokat okozhassanak, valamiképpen át kell lépniük az úgynevezett vér-agy-gátat, az agyszövetek és az azokat ellátó erek között szűrőként működő érbelhártyát, ami e fehérjék számára egészséges emberben átjárhatatlan. A gyógymódhoz úgy akarnak közelebb jutni, hogy megpróbálják a betegek szervezetéből, egészen pontosan a vérből kimosva eltávolítani ezeket az antitesteket. Kérdés, lesz-e mérhető javulás legalább egy időre, és hogy a beteg szervezet újratermeli-e ezeket az ellenanyagokat.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció