Megálljt parancsolnak a kövérségnek egyes baktériumok

Az egészségtelen bélflóra köztudottan kiválthatja az elhízást. Ugyanígy viszont az egészséges bélflóra csökkentheti a kockázatát.

A Lactobacillus plantarum HEAL19 elnevezésű egyik tejsavbaktérium napi fogyasztása a legújabb állatkísérletben megelőzte az elhízást, és csökkentette az alacsony szintű gyulladást a szervezetben. Caroline Karlsson, a Lund Egyetem élelmiszer-higiéniai szakértője elmondta, azok a patkányok, amelyek magzatkoruktól felnőttkorukig kapták ezt a tejsavbaktériumot, jelentősen kevesebbet híztak, mint a többi kísérleti patkány. Mindkét kísérleti csoport ugyanolyan mennyiségű energiadús táplálékot fogyasztott.

A tejsavbaktériumot szedő állatokban azt is megfigyelték, hogy sokkal gazdagabb és jobb volt a természetesen előforduló bélbaktériumok összetétele. Az egészséges bélflórának nagy arányban kell tartalmaznia jótékony baktériumokat, például tejsavbaktériumokat annak érdekében, hogy kordában lehessen tartani a gyulladást kiváltó baktériumokat.

A patkányok harmadik csoportja gyulladást okozó Escherichia coli baktériummal szennyezett vizet kaptak a másik két csoportéval megegyező étrend mellé. Az E. coli kiegészítő a bélflóra változását és a testzsír megnövekedését eredményezte. A kutatás eredményei a British Journal of Nutrition folyóiratban jelentek meg.

Másik tanulmányában Caroline Karlsson 79 hüvelyi szüléssel született gyermek székletét vizsgálta. A magzat steril körülmények között fejlődik, ezért nincsenek mikroorganizmusok a bélrendszerében, a szülés során azonban tejsavbaktériumokat nyel le, amelyek természetes módon jelen vannak az anya hüvelyében.

A szakértő szerint az egészséges bélflóra fiatalkorban jelentős mértékben hozzájárul a gyermek jólétéhez idősebb korban. Ez a következtetés vonható le egy másik tanulmányból is, amelyből az derült ki, hogy a 18 hónapos korban allergiás ekcémában szenvedő gyermekekben kisebb volt a bélflóra diverzitása egyhetes korukban, mint azokban a gyermekekben, akikben nem alakult ki később ekcéma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: