Még több bizonyíték arra, hogy a koffein védi bőrünket

A Rutgers Egyetem munkatársai tovább erősítették az elméletet, miszerint a kávé számos bőrdaganattal szemben fejt ki védő hatást. Talán egyszer eljön az a nap, amikor a reggeli csésze kávé elfogyasztása helyett bőrünkre kenjük a nedűt?

Korábbi, egereken végezett kutatások megállapították, hogy a koffeintartalmú vízzel itatott egyedekben az UV-sugárzás hatására DNS-károsodást szenvedett sejtek nagyobb arányban pusztulnak el, és lökődnek le, ezáltal csökkentve a daganatos elfajulás kockázatát. Allan Conney és munkatársai jelen vizsgálat során a helyileg alkalmazott koffein hatását tanulmányozták.

A kutatók véleménye szerint a koffein kedvező molekuláris hatása az ATR nevű enzim gátlásában rejlik. Munkacsoport genetikusan módosított egereket alkalmazott, melyben az egyik csoportban az ATR csökkent működést mutatott: a genetikailag módosított állatokban lassabban alakultak ki daganatok, és 69 százalékkal kevesebb daganat volt jelen, ráadásul ezek is kevésbé bizonyultak biológiailag agresszívnak.

A tudósok azt is kimutatták, hogy amennyiben a csökkent ATR-működést mutató, illetve a nem módosított egyedeket hosszú ideig tartó, rendszeres UV-terhelésnek tették ki, mindkét csoportban kialakultak daganatok. Ez azt jelenti, hogy az ATR gátlása inkább a daganatot megelőző elváltozások esetén igazán hatásos, mielőtt még az UV-sugárzás hatására a daganat teljesen kifejlődne.

Az napfény okozta daganatok az Egyesült Államokban igen gyakoriak, évente 1 millió új esetet írnak le. Ugyan számtalan vizsgálat írta le, hogy a koffeinfogyasztás számos daganattípus, például a bőrrák kockázatát is csökkenti, a kávé pontos védelmi mechanizmusát idáig nem sikerült feltárni. A hatást az ATR-gátlás mellett annak tulajdonítják, hogy a koffein molekula közvetlenül az UV-fényt fogja fel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés