+17° - +39°
Nincs front

Még a legfurcsább álmok is a valóságban gyökereznek

Az álom birodalmát mindig is a furcsaságokhoz társították: az előjelekhez vagy szimbólumokhoz, a tudattalan benyomásokhoz és félelmekhez. Valójában azonban más van a háttérben?

Ez a belső zűrzavarból, félelmekből és vágyakból eredő, gyakran zavarba ejtő világ azonban az alváskutatók szerint hétköznapi életünkben gyökerezik.
Matthew Wilson, az MIT idegtudósa, a New York-i Tudományos Akadémia konferenciáján elmondta, hogy a gondolkodás szerkezete és tartalma nagyon hasonlít az álmok szerkezetére és tartalmára, ezért valószínűleg mindkettő ugyanannak a gépezetnek a terméke.

Wilson elmagyarázta, hogy az agyunk a tudatos tapasztalatok révén működik. Ezek során az agy ugyanazokat a napközben alkalmazott neurológiai mechanizmusokat alkalmazza az éjszakai belső világ múltjának, jövőjének és más aspektusainak vizsgálatára. A memória ennek a belső világnak a megtestesülése. "Amire emlékszünk, az az álmok eredménye, nem pedig fordítva" - mondta a szakértő.

Előadótársa, Erin Wamsley, a Beth Israel Orvosi Központ kutatója a Current Biology folyóiratban megjelent korábbi kutatásában kimutatta, hogy azoknak a kísérleti alanyoknak, akik a nem-REM alvás szakaszába lépve álmodtak arról a videojáték labirintusról, amellyel néhány órával korábban játszottak, drámai mértékben javult a teljesítménye a játékban azokhoz képest, akik nem álmodtak a labirintusról, illetve akik ébren gondolkodtak a labirintusról. Bár ez a kísérlet az alvás nem-REM szakaszára összpontosított, a tanulás Wamsley szerint az összes alvási szakaszba beépül.

Wamsley alanyaihoz hasonlóan Wilson kísérleti alanyai is labirintusokról álmodtak, de ezek a labirintusok valódiak voltak. Wilson véletlenül rájött, hogy amikor a patkányok elaludtak, agyuk visszajátszotta a labirintusban szerzett élményük egyes részeit. A térbeli memóriával összefüggő hippokampusz egyes idegsejtjeinek aktiválódását mérve mutatta ki, hogy ez következik be. A patkányok és az emberek hippokampuszában az egyes idegsejtek a térbeli elhelyezkedés hatására aktiválódnak, így valahányszor egy patkány elhalad a labirintus egy bizonyos pontja mellett, egy bizonyos idegsejt aktiválódik. Miután a patkányok elaludtak, Wilson kimutatta, hogy ezek a neuronok kisültek, miközben olyan minták szerint aktiválódtak újra, amelyek a labirintus rövid szakaszait jelképezték.

Wilson azt reméli, hogy a tudomány hamarosan olyan módszereket fog kifejleszteni, amelyekkel az alvás által fejlesztett kognitív funkciókat szabályozzák. Ennek során "az alvást és az álmokat ugyanúgy lehetne eszközként használni, ahogyan a tanulást és a tanítást, amikor tudatosak vagyunk". Egy korábbi kutatásukban Wilson és munkatársai sikeresen manipulálták a patkányok álmát egy hang segítségével, amelyet korábban arra használtak, hogy irányítsák az állatokat a labirintusban. A hang hatására a patkányok arról a labirintus szakaszról álmodtak, amelyhez korábban ezt a hangot társították a tanulási folyamat során.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag