Máshogy jár a biológiai óránk hidegben

A Londoni Egyetem kutatói muslicák agyának tanulmányozása révén olyan mechanizmust fedeztek fel, amelynek révén a külső hőmérséklet hozzájárul a belső óra, az úgynevezett cirkadián óra beállításához.

Számos élőlénynél, köztük az embereknél és a muslicáknál is létezik egy cirkadián óra, amely szabályozza a különféle aktivitásaink (például az alvás, az étvágy, az éberség és a koncentráció) megjelenését a nap során. A cirkadián órát az agy különleges "órasejtjei" működtetik, amelyek rendes körülmények között összhangban állnak a környezeti változások ciklusaival.

Sokat tudunk arról, hogyan befolyásolja a fény ezt az aktivitási mintázatot, de kevéssé ismert, hogy mely sejtek vagy szervek közvetítik a külső hőmérséklet hatásait a cirkadián óra felé. Dr. Ralf Stanewsky és munkatársai az említett kutatásban kimutatták, hogy a muslicák agya képtelen volt erre az összehangolásra, ha szeparálták a test többi részétől míg a világosság-sötétség ciklushoz ekkor is gond nélkül tud igazodni.

A kutatók azonosítottak egy nocte nevű gént, amelynek megváltozása vagy hiánya esetén a muslica képtelen a cirkadián óráját a külső hőmérséklethez igazítani.

"Mivel az emlősök és a muslicák belső órája sok hasonlóságot mutat, a kutatásunk révén jobban megérthetjük az emberi cirkadián órát, és ez talán olyan új gyógyszerek kifejlesztését is előmozdíthatja, amelyekkel az éjszakai munka káros hatásai és bizonyos alvászavarok lennének kezelhetők" - mondta Stanewsky.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső