Már az ősember is ezt szerette enni

Már a neandervölgyiek is ínyencek lehettek, egyik kedvencük pedig a kenyér volt.


Az Irán északi részén lévő barlangrendszerben feltárt ételmaradványok feltárása összetett étkezési kultúráról tanúskodik. A Bagdadtól 500 mérföldre lévő Sanidár-barlangból származó leletek alapján megpróbálták rekonstruálni az egyik receptet a környéken gyűjtött magvak felhasználásával – számol be a The Guardian. A neandervölgyi őseink szokásait vizsgáló ásatások vezetője, Chris Hunt, a liverpooli John Moores Egyetem professzora az eredmények alapján elmondta: a neandervölgyiek ízletes, lapos kenyeret készítettek. A feltárt ételmaradékok, amelyekre a barlang egyik tűzrakóhelyén bukkantak, mintegy 70 ezer évesek.

ősember, táplálkozás, kenyér
Már elődeink is változatosan étkeztek. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport a Görögország déli részén lévő 12 ezer évvel ezelőtt lakott Frankhthi-barlangból előkerült ősi, elszenesedett ételmaradványokat is megvizsgálta. A két leletet összevetve a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a paleolitikum étrendje változatos volt, az ételek feldolgozása pedig összetett: elődeink áztatták és pépesítették a hüvelyes magvakat. Emellett húst, dióféléket és fűféléket is fogyasztottak. Mivel nem voltak edényeik, a magvakat valószínűleg kővel aprítás után állatbőrökben áztatták.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: