Már az ősember is ezt szerette enni

Már a neandervölgyiek is ínyencek lehettek, egyik kedvencük pedig a kenyér volt.


Az Irán északi részén lévő barlangrendszerben feltárt ételmaradványok feltárása összetett étkezési kultúráról tanúskodik. A Bagdadtól 500 mérföldre lévő Sanidár-barlangból származó leletek alapján megpróbálták rekonstruálni az egyik receptet a környéken gyűjtött magvak felhasználásával – számol be a The Guardian. A neandervölgyi őseink szokásait vizsgáló ásatások vezetője, Chris Hunt, a liverpooli John Moores Egyetem professzora az eredmények alapján elmondta: a neandervölgyiek ízletes, lapos kenyeret készítettek. A feltárt ételmaradékok, amelyekre a barlang egyik tűzrakóhelyén bukkantak, mintegy 70 ezer évesek.

ősember, táplálkozás, kenyér
Már elődeink is változatosan étkeztek. Fotó: Getty Images

A kutatócsoport a Görögország déli részén lévő 12 ezer évvel ezelőtt lakott Frankhthi-barlangból előkerült ősi, elszenesedett ételmaradványokat is megvizsgálta. A két leletet összevetve a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a paleolitikum étrendje változatos volt, az ételek feldolgozása pedig összetett: elődeink áztatták és pépesítették a hüvelyes magvakat. Emellett húst, dióféléket és fűféléket is fogyasztottak. Mivel nem voltak edényeik, a magvakat valószínűleg kővel aprítás után állatbőrökben áztatták.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: