Magyar felfedezés gyógyíthatja a trombózist

A növények C-vitamin-tartalma fokozható lenne, a vérzékenységet pedig korszerűbben tudnánk kezelni, ha a jövőben a "L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért" elismerés idei díjazottjainak kutatási eredményeit a gyakorlatban is hasznosítják.

Munkájáért ismét két kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián a 4 millió forint összdíjazású elismerést, amely fiatal nőket ösztönöz tudományos munkájukban. A rangos díjat idén dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológusnak és dr. Wohner Nikolett kutatóorvosnak ítélte az akadémikusokból álló zsűri. Az elismeréssel járó pénzösszeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Mitől a C-vitamin az egyik legfontosabb vitamin az emberi szervezet számára, és miért kell naponta pótolni? Részletek itt.

Dr. Tóth Szilvia Zita a C-vitamin termelését, sejten belüli szállítását és raktározását, valamint növényekben betöltött szerepeit vizsgálja. Kutatásai jelentős mértékben hozzájárulhatnak magas C-vitamin-tartalmú zöldség- és gyümölcsfajták előállításához, ami táplálkozástudományi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szempontból is igen nagy jelentőséggel rendelkezne. Kutatásai során csoportjával azt is felfedezte, hogy a C-vitaminnak jelentős szabályozószerepe van a zöldalgák hidrogéntermelésében. A nevéhez köthető szabadalom által a biohidrogén-termelés akár ipari méretekben is megvalósulhat.

Dr. Tóth Szilvia Zita kutatása hozzájárulhat magas C-vitamin-tartalmú zöldség- és gyümölcsfajták előállításához
Dr. Tóth Szilvia Zita kutatása hozzájárulhat magas C-vitamin-tartalmú zöldségfajták előállításához

Dr. Wohner Nikolett egy vérzékenységgel járó betegség, a von Willebrand betegség vizsgálata közben tett fontos felfedezéseket, melyek szerint a kórkép kialakulásáért részben egy olyan receptor felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutációit a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. A kutatásból kiderül, hogy a receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében. A vizsgálatok kitértek a trombózist okozó vérrögök összetételére is: ezek hatásainak feltárásában ért el a kutató olyan jelentős eredményeket, amelyek a későbbiekben segíthetik a trombózis gyógyítását.

Az elmúlt 15 évben 43 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig 52,6 millió forintot osztott szét a magyar tudósnők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék - támogatván ezzel a karrierjüket. A külföldön már közel 20 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudósnők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső